Egy svájci építésziroda készítheti el a tel-avivi Max Liebling-ház felújításának és az épület Bauhaus-központtá alakításának jövőre megvalósítandó terveit.

MTI

Az izraeli Bauhaus-örökség megőrzését anyagilag is támogató német építésügyi minisztérium jelentette be hétfőn, hogy az átalakítási tervekre kiírt ötletpályázatot a Holzer Kobler Architekturen svájci építésziroda nyerte el. A német kormány 2,8 millió euróval (868 millió forint) támogatja a Dov Karmi tervezte és 1936-ban Bauhaus-stílusban emelt modernista épület felújítását, valamint Tel-Aviv többi Bauhaus-műemlékének, az úgynevezett Fehér városnak a megőrzését.

A 1909-ben alapított Tel-Avivban több mint 4000 ház épült Bauhaus-stílusban, így az izraeli városban található a legtöbb Bauhaus-ház a világon. Az épületek fele műemléki védelem alatt áll, a házak jelentős része felújításra szorul.
“A Fehér város fontos része közös történelmi és építészeti kulturális örökségünknek” – indokolta a német támogatást Barbara Hendricks építésügyi miniszter. A Walter Gropius által Weimarban kifejlesztett építészeti stílust a náci Németországból elüldözött zsidók vitték magukkal Izraelbe. A pályázaton győztes svájci építészek egyebek közt egy nagy tükörgolyót képzeltek el a Max Liebling-ház tetejére. A felújítás után ebből az épületből irányítják és felügyelik a tel-avivi Bauhaus-örökség megmentését. A Bauhaus Központ felavatását 2017-re tervezik.

Fotó: documentary-architecture.org