Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Zenével ünnepelte szerdán 90. születésnapját Mikisz Theodorakisz görög zeneszerző, aki a Zorba, a görög című film zenéjének köszönhetően lett világhírű.

MTI

00440259A zeneszerző a születésnapja tiszteletére az athéni belvárosban álló Zenepalotában rendezett koncerten vett részt, ahol a vele együttműködő zenészekből álló Mikisz Theodorakisz zenekar adja elő több művét.
A legendás görög zeneszerző az Égei-tengeri Híosz szigetén született 1925. július 29-én. A második világháború alatt részt vett az ellenállásban, majd a kommunisták oldalán a polgárháborúban. Többször bebörtönözték, majd Makronisz szigetére deportálták, s ott oly kegyetlenül megkínozták.

1954-ben végzett az athéni Konzervatóriumban, ezután párizsi ösztöndíjat kapott. Amikor hazatért, szervezte hazája zenei életét, mozgalmat indított a kultúra megújításáért, 1964-ben parlamenti képviselővé választották. A háború utáni Görögország meghatározó zenei alakjává vált. Mihálisz Kakojannisz Zorba, a görög című filmjének köszönhetően 1964-ben ismerte meg a világ a szirtakinak elnevezett népi táncot. Hazája hagyományos zenéjét ötvözte a “görög blues-zal”, a rebetikóval, hangszereit, köztük a buzukit a keleti, főként a szomszédos Törökország zenéje ihlette, ahol a 20. század elejéig jelentős görög kisebbség élt.

Az ezredesek diktatúrája (1967-1974) ellenzékének ismert alakja volt, a demokrácia helyreállítása után részt vett az ország politikai életében, a 2010 óta folytatott megszorító politika egyik ellenzője. A nyilvánosságtól mára visszavonult Mikisz Theodorakisz rendkívül termékeny zeneszerző: ezernél több dalt, több szimfóniát, számtalan zenekari művet, hét oratóriumot és öt operát írt. Az ő szerzeménye az Olimpiai Himnusz, amelyet első ízben 1992-ben, Barcelonában játszottak, 1982-ben Jasszer Arafat kérésére ő komponálta a Palesztin Himnuszt.

Mikisz Theodorakisz egészségi állapota mostanra meggyengült. Mindazonáltal Alekszisz Ciprasz kormányfővel a Sziriza radikális baloldali párt januári választási győzelme utáni héten találkozott.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •