Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nagyszabású szabadtéri koncerten lép a közönség elé korunk egyik legelismertebb fiatal magyar zongoraművésze, Balázs János. Az MVM Zrt. által életre hívott ZEnergia május 8-án egyedülálló kulturális élményt kínál majd Budapesten a Bazilika előtti téren, sohasem látott vizuális háttérrel.

061.hu

A ZEnergia célja, hogy hidat alkosson a klasszikus zene és a modern jelen közti szakadék felett. Egy olyan egyedülálló szabadtéri zongorakoncertet valósít meg, mely a fiatalok számára élvezhetővé csomagolja a komolyzenét. Május 8-án Budapesten a Bazilika előtt Balázs János zongoraművész Liszt Ferenc legnépszerűbb műveiből játszik majd: felcsendül a 2. magyar rapszódia, vagy a Szerelmi álmok című mű is. A koncert egyedülállóságát nem csupán annak szabadtéri jellege adja, a ZEnergiát a vizuális háttér teszi majd teljessé. Ehhez az esemény során a Bazilika teljes épülete monumentális fényfestést kap,  élőben követve a Balázs János által játszott zenét.

„Hagyományteremtőnek szánjuk ezt a nagyszabású szabadtéri komolyzenei koncertet, amelyhez jó alapul szolgál az MVM eddigi komolyzenei tevékenysége” – mondta a rendezvény kapcsán dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója. Az MVM Csoport közel egy évtizede támogatja a komolyzenei tehetségeket a Junior Prima díj elismeréssel, illetve több mint 15 éve mutatja be a zeneművészet legnagyobbjait az MVM Koncertek keretén belül. „Szeretnék maradandó zenei élményt nyújtani azok számára is, akik esetleg először látogatnak el klasszikus zenei hangversenyre. Liszt Ferenc virtuóz és lírai szépségű darabjainál azt hiszem, nem is találhattam volna szebb programot”- emelte ki a ZEnergia beharangozó sajtótájékoztatóján Balázs János.

A koncert ingyenes, de az ülőhelyekre 500 forintos támogatói jegy vásárolható. Az ebből befolyt összeg teljes egészében a Zeneakadémia Alapítvány munkáját, ezen keresztül pedig a fiatal zeneművészek előre jutását segíti. Balázs János a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészek egyike, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körül vesz. 1988-ban született Budapesten, először a Járdányi Pál Zeneiskolában majd a Zeneakadémián tanult és diplomázott. Nemzetközi zongoraversenyek győztese Japántól Amerikáig és a lengyel állami kitüntetés birtokosa. A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star évad művésze díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legnagyobb koncerttermeiben turnézott, aratott hangos sikert. 2011-ben megkapta a fiatal művészeknek járó legnagyobb elismerést, a Junior Prima Díjat, 2015-ben pedig Liszt Ferenc-díjban részesült, ami a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés. 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •