Több mint 800 tárgyat árverez el Ringo Starr és felesége, Barbara Bach, köztük olyan ritka Beatles-relikviákat, mint a korábban John Lennon által is használt “Beatle-Backer” gitár, és egy több mint kétszáz fellépésen használt háromrészes dobfelszerelés.

MTI

A Beatles egykori dobosához köthető példátlan számú tárgyra a Beverly Hills-i Julien’s aukciósházban licitálhatnak az érdeklődők december 4-én és 5-én. “Rengeteg holmink van és közülük sokat még csak nem is láttunk az elmúlt 20-30 évben” – nyilatkozta Ringo Starr. A 75 éves világhírű zenész hozzáfűzte azt is, hogy az aukció ötlete azután merült fel benne, hogy a Los Angeles-i Grammy Múzeum felkérte egy életéről és zenéjéről szóló kiállításra, és ehhez elkezdte átnézni a világon szétszórva őrzött ingóságait.

Ezt követően egy újabb kezdeményezés nyomán – a londoni Nemzeti Képtárban jelenleg is futó fényképkiállítás és egy megjelenés előtt álló könyv – előkerültek fotónegatívokkal teli dobozok az 1960-as évektől kezdve, majd a házaspár eladta angliai vidéki házát és lezárta Monte Carló-i lakását is.
“Azt gondoltuk: mit fogunk mi ezzel a rengeteg holmival kezdeni?” – idézte fel Ringo Starr, hogy miért fordultak a Julien’s aukciósházhoz. A zenész 69 éves feleségével közösen döntött az eladásra szánt tárgyakról.

Az All-Starr Band nevezetű formációval hamarosan egyhónapos észak-amerikai turnéra induló zenész elmondta azt is, hogy igyekezett különlegessé tenni az árverést, ezért például felajánlotta a fehér borítója nyomán The White Albumként is emlegetett 1968-as Beatles-duplalemez legelső példányát is, amelyet az elmúlt 35 évben egy banki széfben őrzött.

Az árverésre szánt tárgyak között van több különleges gitár, köztük egy Gretsch márkájú hangszer, amelyet Ringo Starr ajándékként kapott George Harrisontól, és a John Lennontól szintén ajándékba kapott “Beatle-Backer” néven emlegetett Rickenbacker gitár is. Utóbbiért 600 és 800 ezer dollár (mintegy 166-221 millió forint) közötti összeget várnak.

A hangszerek sorát gyarapítja a 1963 májusa és 1964 februárja között több mint 200 koncerten és lemezfelvételen használt Ludwig Oyster háromrészes dobfelszerelést is, amely a becslések szerint 300-500 ezer dollárt (83-139 millió forint) érhet. Emellett a pár londoni, Beverly Hills-i és monacói otthonából származó bútorok, műtárgyak, csészekészletek is találhatóak a licitekre váró tárgyak között.

“Elegünk van belőle, hogy ennyi holmit tárolunk, miközben hasznukat is lehetne venni és számos embert lehetne boldoggá tenni velük” – magyarázta Ringo Starr. A házaspár az árverésből befolyó összeg egy részét – hasonlóan az ebben a hónapban megjelenő Photograph by Ringo Starr című fényképalbumhoz – az általuk alapított alapítvány, a Lotus Children Foundation számára különíti el.

A gyűjtemény legértékesebb relikviáit november 16-tól egy héten keresztül meg lehet tekinteni a New York-i Times Square-en található The Hard Rock Cafe épületében, valamint később az írországi Museum of Style Icons-ban és az aukciót megelőzően a Julien’s épületében is. Az akciósház várakozásai szerint az árverésből akár 5-10 millió dollár, azaz 1,3-2,7 milliárd forint is befolyhat. “Ilyen lehetőség valóban egyszer adódik az életben. Ringo soha többet nem fogja ugyanezt megtenni, ezek az egyedüli tárgyak, amelyeket elenged magától” – nyilatkozta Darren Julien az aukciósháztól.