Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Április 22-én megnyitja kapuit a főváros új gyermek színháza, vagy inkább gyermeknek szánt szórakoztató központja, a Jókai utcai Hatszín Teátrum. A munkáját a Móra Kiadó együttműködésével megkezdő műhely célja, hogy színházba terelgesse a jövő színházba járó generációját, hogy megmutassa a művészetek szépségeit a legkisebbeknek és a kicsit nagyobbaknak. A Hatszín helyet ad klasszikus előadásoknak és friss elképzeléseknek is, és szeretnének mindennel foglalkozni, ami a jövő palántáinak életét jobbá, szebbé és boldogabbá teszi. A színházban még javában zajlik az átépítés, de április 22-i premierjükre már kaphatók a jegyek. A tervekről Gálvölgyi Dorkát, a színház igazgatóját kérdeztük.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Honnan veszi a bátorságot az ember, hogy színházat indítson?
Nyilván, gazdaságilag ez egy rizikós vállalkozás, de fontos küldetésnek tartjuk, hogy a gyerekeket színházba invitáljuk, megismertessük velük azt a világot, amelynek később rajongói lehetnek. Ráadásul nem csupán értékteremtő, de értékőrző vállalkozás is a miénk, hiszen nemrég találtuk meg a régi dokumentumokat, melyek szerint 1948 óta színházterem működött az épület azon részében, ahol most a felújítási munkák folynak és ahol majd a Hatszín Teátrum megnyitja kapuit. Ez egy korabeli szakszervezeti székház volt, ahol műsorokat, díjátadókat szerveztek, nagyon elegáns, szépen kialakított terem volt, épített akusztikával, épített nézőtérrel. Ma ebben az épületben egyébként is kultúrával, lapkiadással, könyvkiadással foglalkozó cégek működnek, így adta magát, hogy végre eredeti funkciója szerint hasznosítsuk a termet.

És az is nyilvánvaló volt, hogy csak gyerekszínház lehet benne?
A színházterem egyik tulajdonosa a Móra Könyvkiadó, akik gyerekkönyvekkel foglalkoznak, így az első pillanattól egyértelmű volt, hogy a teremből nem lehet más, csak gyerekszínház.

A Hatszín, a Jókai út hat címből adódik?
Természetesen ez is közrejátszik, de a hatos szám akár azt a sok művészeti ágat is jelentheti, amelyeknek majd otthont ad az intézmény. A hat színbe, amelyre a színház neve mutat, sok minden belefér, az irodalomtól a zenén, a festészeten át bármelyik művészeti ágig.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Neked korábban voltak efféle vágyaid? Gondoltál valaha arra, hogy „szeretnék színházat igazgatni”?
Ilyen álmom sosem volt, bár mindig imádtam a színházat. Sosem szerettem szerepelni, nem vágytam a világot jelentő deszkákra, de a kulisszák mögötti világ mindig érdekelt. Nyilván édesapám révén sok időt töltöttem a színházban és nagypapám, Rodolfo is sokszor elvitt minket a fellépéseire. Ennek köszönhetően sosem volt idegen a színházi világ „másik oldala”, bár nem voltam tipikus „színészgyerek”, aki az színházi öltözőkben és büfékben tölti a gyerekkorát.  Nem is távolodtam el a színházi világtól felnőttként sem, több évig dolgoztam a Madách Színházban és mindig is fontosnak tartottam, hogy minél több gyerekeknek szóló előadás is szülessen.

Hiány a gyerekelőadás?
Azt hiszem, ebből sosem elég. Tény, hogy a kőszínházakban, a „felnőtt színházakban” nagyon kevés gyerekeknek szóló előadás visznek színpadra, bár az utóbbi időben van nagyon sok jó kezdeményezés. A gyerekek a jövő színházba járó generációja. Ha most nem tanítjuk meg őket arra, hogy miért jó a színház, miért fantasztikus dolog végignézni egy színdarabot, akkor felnőtt korukban már nagyon nehezen fogják átérezni a színház szépségét.

Saját előadásokat szeretnétek vagy befogadó színház lesz a Hatszín Teátrum?
Zömében saját előadásokat szeretnénk, de sok vendégelőadásnak is helyet biztosítunk majd. Az első bemutatónk egy saját produkció lesz, április 23-án. Janikovszky Éva születésnapja tiszteletére. Az írónő hat jól ismert könyve alapján állt össze az „Úgy volt” című előadás, amelyben feltűnnek majd a „Kire ütött ez a gyerek”- től a „Tükör előtt”- ig a jól ismert sztorik, amelyeket eddig színpadon még nem láthatott a közönség.  Ez egy humoros és bízunk benne, hogy népszerű előadás lesz, amelyet a hét évesektől kezdve egészen a nagyszülőkig mindenkinek ajánlunk.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Rá egy hétre, május 30-án lesz egy opera beavató is. Ez mit jelent?
Szeretnénk helyet adni a társművészeteknek, így a zenének, az operának is. Az opera beavató foglalkozás egyszerre lesz különleges zenés foglalkozás és színpadi előadás, amit 5-6 éves kortól ajánlok a gyerekeknek. Játékos programra készülünk, ahol Ricsi, a sárga nagy madár elviszi gyerekeket „Operanciába”. Ricsi, azaz Nógrádi Gergely operaénekes, elmeséli a gyerekeknek, hogy miért énekelve beszélnek az emberek, miért szólnak a dalok idegen nyelven, megismerhetik a kotta fogalmát, de még a brokát jelmezeket és parókákat is megcsodálhatják majd. Egy zongorakísérő és vendég énekesek segédkeznek, akik a produkció közben a közönség kis tagjait is dalra fakasztják majd. Jópofa interaktív dolognak ígérkezik. Az első foglalkozáson és előadáson a Varázsfuvolával ismerkedhetnek majd a gyerekek.

Az opera különösképp olyan, amit ha valaki nem ismer meg gyerekkorában, később már nagyon nehezen merészkedik a közelébe…
Igen, ha az ember gyerekkorában megbarátkozik a klasszikus zenével és az operával, akkor felnőttkorban nem idegenkedik tőle. Nagyon sokszor, ha valakitől megkérdezik, hogy szereti-e az operát, azonnal rávágja, hogy „á, az nem neki való”. Aztán kiderül, hogy soha életében nem látott és nem hallott operát. Ezen változtathatunk, ha megismertetjük a gyerekkel ezt a világot is, természetesen a saját szintjén, játékos és szerethető formában.

Más társművészetek is megjelennek majd?
Lesz könyvesboltunk és kávézónk és van egy nagyon szép aulánk, ahová később kiállításokat szervezünk majd szeptembertől. Sajnos kicsit kurtán-furcsán alakult az indulásunk, hiszen a törtebbnél is törtebb évadba kezdünk bele így május végén, de már annyira izgatottak és kíváncsiak vagyunk, hogy nem akartuk megvárni a szeptemberi évadkezdést.

A nyári szünetre terveztek valamit?
Kőszínházba – érthető módon – nem szívesen járnak nyáron sem a gyerekek sem a felnőttek, de azért ott az a tíz hét, amelyre nem árt valamilyen értelmes elfoglaltságot találni a csemetéknek. Éppen ezért tematikus táborokat szervezünk majd a nyári időszakra, ahol a színház, a művészetek világában bontogathatják szárnyaikat a résztvevő gyerekek. Lesz mesélő tábor, színjátszó és dráma tábor is.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Sokrétűnek és szerteágazónak tűnik a Hatszín Teátrum tevékenysége…
Mindenfélével szeretnénk foglalkozni, ami csak érinti a gyerekeket. Sőt, olyan programokat is tervezünk, amelyek gyerekekről, a gyerekek életéről szólnak, de felnőtt közönségnek, a velük foglalkozó pedagógusoknak, szülőknek. Szervezünk például egy sorozatot, ahol a gyerekeket érintő problémákkal foglalkozunk, ahol a darab megtekintése után szakemberekkel beszélheti meg a közönség a látottakat és a felmerülő kérdéseket. Az első ilyen előadás május végén a gyermekbántalmazás témakörét dolgozza fel. De lesznek szórakoztató előadásaink is, az első például egy vicces előadás például egy verses est „dilettáns költők” verseivel.

Melyik korosztálynak szólnak majd a színpadra állított darabok és a foglalkozások?
A Hatszín Teátrum egészen kicsiknek és majdnem felnőtt kamaszoknak is kínál előadást. Három év alattiaknak szól majd a Bozsik Yvett Társulat beavató színházi előadása. Ez egy nagyon fogékony, de nyilván hosszabb színházi előadásokkal nagyon nehezen megfogható és megszólítható korosztály. Az egészen piciknek szóló beavató előadáson, nem színpadon, hanem a nézőtéren, a gyerekek között zajlik majd a cselekmény, a babák szabadon mászkálhatnak, megfoghatják az óriási plüssöket, így ismerkednek majd a színházzal, megtapasztalhatják ennek a különleges közegnek a hangulatát. A kamasz gyerekeknek szóló előadások is nagyon fontosak, hiszen a gyerekeink ma már nagyon korán érnek, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már kész felnőttekkel állunk szemben, pedig ez korántsem igaz. Szeretnénk néhány órára megfogni a kiskamaszoknak a kezét, behívni őket a színházba, ahol őket érdeklő és őket érintő témákat viszünk majd a színpadra.

Tehát április végétől lesz egy hely, amely mindig és minden formában a gyerekekről szól?
Igen, azt hiszem ilyesmi a Hatszín Teátrum lényege. Nem leszünk mások, nem is akarunk mások lenni, mint a többi gyermek színház vagy gyermek produkciókat színpadra álmodó társulat. Egyetlen célunk van, hogy minőségi produkcióval álljuk kicsik és nagyon elé.  Bízom benne, hogy nagyon fognak szeretni minket a gyerekek.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •