Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: pénteken a Nemcsák Károly vezette budapesti József Attila Színházban rendezték meg a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét. A legjobb előadásnak járó díjat a szombathelyi fegyintézet társulata nyerte el a Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című produkciójával.

MTI

A legjobb rendezés díját Szép Ernő Május című darabja, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet  előadása érdemelte ki. A legjobb főszereplő a szombathelyi darab szerzője és a főszerepet játszó Turi Gábor fogvatartott, míg a legjobb mellékszereplő a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darab Mamája lett.

A legjobb díszletért a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulatának Lúdas Matyi című előadását ismerte el a zsűri. Emellett két különdíjat kapott a Váci Fegyház és Börtön társulata az egyedi látványért és a Pálhalmai Országos Bv. Intézet csapata a legjobb adaptációért. A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. Az alkalmi színészek szabadidejükben, munka után próbálták a darabokat – hangzott el az esemény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az idén 21 színjátszótársulat jelentkezett a rendezvényre, amely mintegy 240 fogvatartott bevonásával, kétmillió forintból valósult meg. A döntőn a legjobb öt társulat – az öt regionális győztes börtön: Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata – mutatkozott be.

Fotó: 24.hu/Neményi Márton