Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megkezdődött szerdán a Beethoven Budán Fesztivál, amelyen vasárnapig hét koncert várja a közönséget a budai Várban.  A fesztivál immár 18 éve eleveníti fel Ludwig van Beethoven magyar kötődéseit, zenei életművének azon állomásait, amelyekre megtermékenyítő hatással volt a korabeli magyar világ.

MTI

A Budavári Önkormányzat 2000-ben, az emlékezetes Beethoven-koncert 200. évfordulóján döntött úgy, hogy évről évre emlékhangversennyel idézi fel minden idők legismertebb zeneszerzőjének művészetét, és ezzel Budapestet jelentős programsorozattal gazdagítja. A budai Vár történelmi helyszínei méltó hátteret adnak a zeneszerző műveinek, így egyebek mellett a Mátyás-templom, a Várkert Bazár, a Hillebrand-terem és az MTA Zenetudományi Intézet.

A nyitókoncerten Záborszky Katarina hegedűművész, a Budavári Önkormányzat által meghirdetett kadenciaverseny győztese is bemutatkozhatott. A Finnországban élő hegedűművész a hangverseny előtt vette át az első helyezettnek járó 3000 euró díjat Nagy Gábor Tamástól, Budavár polgármesterétől.

Érdi Tamás mai zongoraestjén Beethoven cisz-moll “Holdfény” szonátája és d-moll “Vihar” szonátája, Liszt Ferenc Sposalizio, Velence és Nápoly, valamint I. Mephisto keringő című darabjai szólalnak meg a Hillebrand teremben.  Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra vonóstriója Bach Goldberg-variációinak átiratát adják elő pénteken Beethoven G-dúr trió, valamint Beethoven Esz-dúr duett brácsára és csellóra című művei mellett a Hillebrand teremben. A Várkert Bazár ad otthont pénteken a Juhász Gábor Trió koncertjének, amelyen Beethoven inspirálta kompozíciók hangoznak el Tálas Áron (zongora) közreműködésével.  Beethoven és Schubert dalainak világába Kolonits Klára szoprán és Ránki Fülöp zongoraművész kalauzolja el a közönséget szombaton az MTA Zenetudományi Intézetben. Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája és II. (D-dúr) szimfónia hangzik el korhű hangszereken az Orfeo Kamarazenekar hangversenyén Vashegyi György vezényletével szombaton a Hillebrand-teremben.

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges ősbemutatót rendeznek. Beethoven IX. szimfóniája – amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett – Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel vasárnap a Mátyás-templomban. Közreműködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára szoprán, Kun Ágnes Anna mezzoszoprán, Horváth István tenor, Kovács István basszus, valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezője a Filharmónia Magyarország.

fotó:BBC.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •