Beethoven egy kézírásos kottája, melyet egy connecticuti házban találtak, 100 ezer dollárért (28,8 millió forint) kelt el egy aukción – számolt be a The Greenwich Times vasárnap.

MTI

 A connecticuti Greenwich város egy lakója hívott becsüst az otthonába, mert el szerette volna adni néhány ingóságát. A becsüs, Brendan Ryan szeme azonnal megakadt egy megsárgult kottalapon, melyen a hangjegyeken kívül német szavakat is felfedezett. “Ahogy megláttam, tudtam, mi az. Láttam már ezt a kézírást” – magyarázta a Ryan, a bedfordi Butterscotch Actions Gallery szakértője, maga is zenész és ifjú kora óta Beethoven-rajongó, aki élete egyik legemlékezetesebb pillanatának nevezte a kotta felismerését.

Egy amerikai Beethoven-szakértő, Carmelo Comberiati megvizsgálta a kottát és megállapította, hogy egy 1810-ben használt jegyzetfüzetből tépték ki. A német zeneszerző ötletei feljegyzésére használta a füzetet. “A legtöbb komponista műveinek csak a végső változatát ismerjük, a korábbiakat a szemétbe dobták. Beethoven azonban semmit sem dobott ki” – hangsúlyozta Comberiati.

A jegyzetfüzetben mintegy 30 lap volt, ide jegyezte fel az akkor 40 éves zeneszerző István király című, magyarországi megrendelésre készülő művének hangjegyeit. Nem tudni, mi történt a jegyzetfüzettel a zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála után, csak annyit, hogy lapokra szedték és kiárusították a rajongóknak. Egyes oldalakat még tovább is daraboltak. A 100 ezer dolláros licit egy német műkereskedőtől származott, aki a múlt hónapban megvásárolta a kéziratos lapot.