A Cimbora Alapítvány és az Óbudai Danubia Zenekar együttműködésével idén is útjára indult a KLASSZ a pARTon! A nyáresti komolyzenei koncertsorozat keretében neves előadóművészek és zenekarok, valamint a feltörekvőben lévő ifjú titánok lépnek fel a Balaton, a Velencei-tó és a Duna partján, a záró koncertre pedig a fővárosi Várkert Bazárban kerül majd sor. Az ingyenes koncertekről a sorozat Facebook oldalán tájékozódhatunk. A program arca Érdi Tamás zongoraművész, a fő szervező pedig édesanyja, É. Szabó Márta, akit legtöbben a Cimbora című egykori televíziós műsorból és az annak folytatásaként működő Cimbora Alapítványból ismerünk. S hogy miért is olyan „klassz a parton”? Erről kérdeztük É. Szabó Mártát.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

Hogyan indult a Klassz a pARTon! koncetrtsorozat? Olvastam, hogy egy lengyelországi emlék adta az ötletet.
Igen, nagyon megirigyeltem egy varsói élményt, és a fiammal, Tamással (Érdi Tamás zongoraművész- szerk.) sokat emlegettük, hogy milyen jó lenne, ha nálunk is lennének hasonló koncertek. A lengyel fővárosban minden nyáron, szombaton és vasárnap Chopin emlékét idézi két koncert a hatalmas, híres szobor alatt a Lazienski parkban, ahol ilyenkor több mint négyezer ember áhítattal hallgatja kedvenc zeneszerzőjét. Chopin bűvöletében a legnagyobb melegben ezrek gyűlnek össze, van, aki kalapban és csipkekesztyűben, van, aki a fűben heverészve hallgatja a koncertet. Tamás már négyszer játszott itt és én egyre irigyebben sétáltam körbe a koncert alatt a hatalmas parkot, mert nem akartam elhinni, hogy mindenhol olyan tökéletes a hangosítás, mintha egy stúdióban lennénk. Azóta is ezt az álmot dédelgettük Tamással, hogy milyen jó lenne valami hasonló nyári koncertsorozat nálunk is.

erditamas

A fesztivál létrejötte egyfajta küldetés, hogy eljusson a komolyzene a fiatalabb generációhoz is?
Igen, az álom megvalósult, és nemcsak az öröm és a szórakoztatás volt a legfontosabb szempontunk. Egyrészt örültünk, hogy mostantól nemcsak a könnyűzenétől lesz hangos a Balaton part, másrészt egyre nagyobb felelősséget éreztünk, amikor kiderült, hogy támogatóink kérésére Tamás lesz a fesztivál arca, a művészbarátai pedig a főszereplők. Bartók és Kodály országában egy ilyen fesztivál valóban egyfajta küldetésnek nevezhető.

Mennyiben “egyenes folytatása” a Klassz a pARTon a Cimbora táboroknak?
Említetted a fiatal generáció szerepét. Ebben az értelemben valóban a Cimbora zenei hagyományainak egyenes folytatása a fesztivál. A Magyar Televízió életéből az a tíz év, amikor százával muzsikáltak a Balaton partján a legtehetségesebb muzsikusok határon innen és túlról, meghozta gyümölcsét. Olyan lelkesek voltak a gyerekek, annyira élvezték ezt a komoly munkát, hogy sokszor a vízbe is úgy kellett beküldeni őket. Rico Saccani, Uri Mayer és Vásáry Tamás foglalkozott velük, és nagyon komoly munka volt ez, bizonyíték erre az MTVA archívuma, amely tucatszám őrzi ezeket a koncerteket. Fogalmam sincs, miért nem ismétlik gyakrabban őket, hiszen tele vannak mai hírességeinkkel, a betanító karmesterek például Kesselyák Gergely és Hamar Zsolt voltak. Ők készítették föl a gyerekeket a próbákra, és annyi híresség került ki innen, hogy bizony nem könnyű a választás.

Szabadi _Vilmos_violinist

Tavaly még “csak” 15 koncert volt, idén ez a szám duplájára növekedett. Meglepődtek, hogy nyáron, amikor mindenhonnan könnyűzenei fesztiválok hívogatják a fiatalokat ekkora sikere lehet egy komolyzenei fesztiválnak is?
Ha ilyen nevek szerepelnek a programban – csak néhány régi Cimbora-nevet említenék – mint az Ewald Rézfúvósok, a Kelemen Quartet, az Óbudai Danubia Zenekar, Fenyő László, Szabó Ildikó, az Accord Quartet, így nem csoda a siker. Most még Uri Mayert is visszahívtuk vezényelni, aki jelenleg a Torontói Egyetem professzora. Örömmel hirdetem, hogy megdupláztuk a koncerteket, de ennek ellenére sem tudtuk minden város meghívását teljesíteni, mert nemcsak a könnyűzenéhez, de ehhez is nagyon sok pénz kell. Az MVM támogatásának – aki mint fő támogató szerepel ezen a nyáron – nagyon örültünk, ez nagyban hozzájárul, hogy meg tudtuk duplázni a koncerteket.

A programok között vannak olyanok, amelyek kifejezetten gyerekeknek szólnak. Azért a felnőttek nagy részére is ráfér még a komolyzenei nevelés, nem?
Igen, van néhány Cimbora program is, de azt szeretnénk, ha a szülők este is elhoznák a gyerekeket, s együtt örülnének velünk. Tamás barátait ugyanis minden korosztályban megtaláltuk. Hagyományainkhoz híven két ifjúsági zenekar nyitja a füredi koncertsorozatot, Budapestről a Solti György Zeneiskola Vonószenekara és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar, akik meglepetés flashmobbal is készülnek. Aztán a MOL Tehetségtámogató program nyerteseivel is szoros a kapcsolat, mert évekkel ezelőtt a Budapest Music Centerben mutatta be őket Tamás és azóta is folyamatos az együtt koncertezés és a barátság. De velünk lesznek a frissen diplomázott zeneakadémisták, Ránki Fülöp, és Vida Mónika Ruth, a híres Becht Erika tanítványok a Járdányi Pál zeneiskolából.

Hámori_Máté_conductor_ff

Tamás is a Járdányi Pál Zeneiskolából indult Torontóba tovább tanulni…
Igen, ő is és Radnóti Róza (a „járdányisok motorja”), akivel Tamás a MOL tehetségeit mutatta be a BMC-ben ugyancsak Becht Erika tanítvány. Ma már olyan híres ez a csapat, hogy rendszeresen együtt koncerteznek a ‘járdányisok’ a Tavaszi Fesztiválon. A bőség zavarában, tényleg azt se tudtuk, kit hívjunk, kit válasszunk ki Tamással a barátai közül az idei Klassz a pARTon!-ra. A húsz éveseket az Anima Musicae képviseli, utánuk jönnek a régi Cimborák, az ODZ néhány tagja és ezen a nyáron először szerepel Eckhardt Violetta Quartetje, aki most a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestere de valamikor a Cimbora zenekaré volt. De ott van a quartetben Bujtor Balázs és Eckhardt Éva is, ők is régi Cimborák. Az Ewald Rézfúvósok, a világ minden híres fesztiváljáról elhozták a legnagyobb díjakat, s valamikor a táborban játszottak együtt először. Kelemen Barnabást nem kell bemutatni, kvartettjét mindenki ismeri, rendszeres szólistánk volt annak idején, s az Accord Quartet-ben is ott vannak régi muzsikusaink. De nemcsak a fiatalok és a cimborák között kerestük Tamás barátait. Mivel gyakran játszott a Nemzeti Filharmonikusokkal, a zenekar Grazioso Quartetjével is remek kapcsolat alakult ki, gyakran hívták őt kamarázni, igazi barátság lett, sok koncert van a hátuk mögött. Persze, felsorolhatatlan a névsor, bocsánat, akiket kihagytam.

Az nem kérdés, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a komolyzenéhez, és megismerjék a klasszikusokat. A gyerekek érdeklődőek, de vajon másként kell közelíteni ma, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt ahhoz, hogy az érdeklődést fenntartsuk?
Másról szól ez a század, mint a mienk, s én örülök, hogy a Virtuózok alkotói megtalálták a klasszikus zene 21. század igényeinek megfelelő formát, s újra a képernyőn van a klasszikus zene. De azt hiszem, emellett azokra is gondolni kellene, akik nem járnak zeneiskolába és nem nyerik meg a legnagyobb díjakat. Én őszintén szólva, sosem szerettem a vetélkedőket, ugyanis az együtt muzsikálás híve vagyok. Ez annak ellenére, hogy múlt századi hagyomány, véleményem szerint ma is hiányzik, hiszen ez legalább akkora örömforrást jelent, mint a vetélkedés. Én Bartókkal értek egyet, aki szerint a verseny a lovaknak való…bocsánat… tudom hogy ma ez a divat, de én örülök, hogy a múlt században lehettem tévés.

Kik az idei koncertsorozat legnagyobb sztárjai? És ön vajon kinek (vagy kiknek) örül a legjobban, hogy elvállalta a fellépést?
Nem szívesen sztárolnék senkit, koncertsorozatunk tele van sztárokkal. Épp arról beszélgettünk valamelyik riportban, Tamással teljes egyetértésben, hogy legszívesebben minden koncerten ott lennénk. Nehéz választani, hisz mindenki barát és remek muzsikustárs. Fantasztikus élmény találkozni azokkal, akiket tizenévesen láttunk utoljára. A Görög-lányok például, akik Szerbiában a leghíresebb zongoristák közé tartoznak, valóban nyolc éves koruk óta velünk nyaraltak Balatonalmádiban. De ott van egy másik kedvenc, Vékes Erzsébet is, aki évekig úgy gondolta, hogy inkább a vidéki életet a lovaglást választja a zongorázás helyett, s talán a fesztivál is hozzájárul ahhoz a fordulathoz, hogy újra zongorázik, komolyan dolgozik. Tavaly Szabadi Vilmos kamarapartnere volt nagy sikerrel, idén pedig Fenyő Lászlót és Onczay Zoltánt kíséri, és persze zongorázik is. Kislányként szólista volt a Vásáry Tamás vezette Cimbora zenekarban, s most idén újra együtt leszünk. Nekik különösen örülök, igazi, régi cimborák!

Úgy tűnik, tényleg nehéz lehetett válogatni a barátok között…
Valóban nem volt egyszerű. De Tamás barátai között lesz egy híres párizsi barát is, Csordás Klára operaénekes, akit Rév Líviának köszönhetünk. Nem hagyhattuk ki Lakatos Gyuri barátunkat sem, akivel Tamás egész kicsi kora óta szerepelt már többször is a híres Kék madár fesztiválon. És a kedvenc operája, a Varázsfuvola  is megszólal Füreden egyik este, Gulyás Dénes és Kertesi Ingrid ( régi, zeneakadémiai kamaratárs) elhozza legkedvesebb tanítványait, s egy keresztmetszetet kapunk az egyik legszebb Mozart-operából. De senki se csodálkozzon, ha nap közben esetleg találkozik Taminóval, vagy Papagénóval a Szécsényi sétányon is. Ők is szeretik a flashmobot.

Tavaly Chopin volt a program főszereplője, idén Beethoven és Mozart. Miért rájuk esett a választás?
Bár Tamás és én is legszívesebben Bartókot kérnék mindenkitől, de úgy gondoltuk, Mozart Beethoven és Chopin jobban illik csillagfényes nyáresti hangulathoz, de azért elárulhatom, egy-két programban Bartók is felbukkan! De valóban felmerült az ötlet, hogy ősszel is folytatni kéne a nyári sikersorozatot, s ott egész biztos Bartók lenne a főszereplő!

Hogyan lehet ennyi elfoglalt komolyzenei sztárt összehozni egy nyár alatt?
Nem könnyű, mert nagyon híresek a szereplőink, de még senki sem mondott nemet, sőt! Elképzelheted mennyire örültem, amikor egy régi kedves cimboránk  felhívott, s megkérdezte, Márta néni, én nem  kellek?  Nos, ezek a legszebb pillanatok az életemben! A világhírű tubaművész cimboránkat, Szentpáli Rolandot képtelen voltam egyeztetni ezen a nyáron is, elfoglaltságai miatt, de talán majd jövőre korábban kezdem az egyeztetést.

A Klassz a parton fő részben a Cimbora Alapítványnak köszönhetően indulhatott el tavaly és folytatódik ezen a nyáron  tovább. Magam is nagy rajongója voltam annak idején a műsornak, most is követem az eseményeket a Facebook-on. Hogy tapasztalja, a legkisebbek maguktól is érkeznek a cimborák közé? Vagy ez mostanra már egyfajta családi hagyomány?
Igen, a Cimbora Alapítvány nagyszerűen dolgozik, s a városok hihetetlen támogatással mellettünk vannak, Balatonfüred lett mára a legfőbb Cimbora helyszín, de újra Balatonalmádi is bekapcsolódott, aminek nagyon örülünk! Emellett vannak rendszeres Cimbora helyszínek, Békéscsaba, Érd, Dunaújváros, és  Budapesten a Ferencvárosi Művelődési Házban havonta van „Cimbora találkozásra” lehetőség, s a szülők – a műsoron felnőtt cimboráim –  hozzák a gyerekeket, és az unokákat, s ez nagyon jó érzés. Van olyan, hogy megkérdezik: „Márta néni nem tetszik megismerni? Pedig verset mondtam a műsorban!” Ilyenkor nagyot nevetünk, hogy ez bizony régen volt, s jó megölelni újra őket!

A Cimbora a komolyzene mellett más művészeti ágakba is bevonta a legkisebbeket. Elképzelhető akkor, hogy egy verses, őszi vagy egy drámai téli fesztivál is létrejön?
Ez az őszi ötlet nem rossz, ezek szerint valóban követted a cimborákat.  A műsorban komplex programokkal szoktunk egy-egy kort megidézni, követtük nagy ősünk, Benedek Elek hagyományait, aki Cimbora újságjával indította el azt az ötletet, hogy az értéket nagyon korán közel kell hozni a kis gyerekekhez. Ő újsággal szólította meg őket, mi a képernyőn értünk el ezreket. Napjainkban élő kapcsolatokra van szükség és talán újra létrejön ez az évtizedek óta elszakadt kapcsolat – ezúttal az internet segítségével. Valóban, sem a költészet, sem a képzőművészet nem áll távol tőlünk, és a fantáziám még most is működik. A kapcsolat a főváros és Balog Zoltán miniszter úr rendszeres Cimbora támogatásának köszönhető. A mozgalom, a műsor 40. születésnapi ünneplés sorozatával támadt fel, az említett támogatásoknak köszönhetően. Országos koncertekkel, játszóházzal ünnepeltük az eseményt Cimbora klubjainkkal a főszerepben s mivel az Alapítványunk folyamatosan pályázik, múzeumokba, a Várkert Bazárba hozunk fel vidéki gyerekeket, akik még sosem jártak Budapesten. Úgyhogy télen is éltünk, élünk, de talán most a klasszikus zenével még jobban megerősítjük ezt a kapcsolatot. Mert valóban, télen is KLASSZ a pARTon! Ezt a remek címet egyébként a férjem, Érdi Sándor találta ki, akit ugyancsak nem kell bemutatni, mert Stúdió című kulturális műsorát, bárhova megyünk, mindenütt visszasírják, aminek persze ilyenkor nagyon örülünk.

Visszatérve a Klassz a pARTon!-ra, a sorozat záróeseménye, gálája a Várkert Bazárban lesz. Milyen program várja itt a nézőket?
Másodszor leszünk a Várkert Bazár vendégei, egy Beethoven koncerttel zárjuk az eseménysorozatot augusztus 28-án. Két kedvenc zenekarunk, az ODZ és az Anima Musicae egyesül, Uri Mayer vezényli őket, Tamás a c-moll zongoraversenyt játssza. Remélem, ismét sorban állnak majd az emberek, mint tavaly, mindenkit várunk szeretettel.

Fotók: Érdi-Harmos Réka