Az elmúlt évek pangása alatt jól jött a tulajdonosoknak a bérleti díj, amit a menő szórakozóhelyek fizettek, de most eljött az idő, hogy leporolják a fejlesztési terveiket. A bulinegyedben pár éven belül apartmanházak és hotelek épülhetnek. A környék viszont részben a romkocsmák miatt lett értékes.

Origo.hu

Kivégezheti a romkocsmákat a budapesti ingatlanpiac fellendülése. A mára a főváros védjegyévé váló szórakozóhelyek jellemzően a válság miatt félbemaradt beruházások helyén nyitottak meg. Ideiglenesen.  Az Origónak nyilatkozó tulajdonosok azonban elérkezettnek látják az időt arra, hogy leporolják a régi terveket. A romkocsmák a következő években szállodákká vagy apartmanházakká alakulhatnak át. Ahogy azt eredetileg is tervezték.

A Nagymező utca 38. alatti társasházat 2008-ban vásárolta meg a Rockwood Holding, hogy egy hotelt építsen. A lakókat kivásárolták, az épület kiürült, a válság miatt azonban a pénz eltűnt a projektből. Ekkor kereste meg a céget egy csapat, hogy kibérelnék az üresen álló ingatlant, és egy romkocsmát nyitnának. Ez lett az Instant. “Akkoriban még nem volt ilyen romkocsmaboom, nem tudtuk pontosan, mi lesz ebből. Az elmúlt években azonban ez valóban reális alternatívája lett a fejlesztésnek” – mondta az Origónak Kövesdi Marcell, a Rockwood munkatársa. Nekik nyilván az a céljuk, hogy a lehető legtöbb profitot kihozzák az ingatlanból.

Kövesdi Marcell szerint pedig mostanra megváltozott a helyzet, hiszen felélénkült a budapesti ingatlanpiac, így érdemes elgondolkodni a fejlesztésen. A bankok ugyan még óvatosak, és félnek belevágni egy ilyen volumenű beruházás finanszírozásba, de a cég az építési engedélyt már megszerezte, ha megjelenik egy befektető, akkor lendületet kaphat az évek óta parkolópályára tett terv.

Hasonlóan alakult a Fogasház története is. Igaz, a tulajdonos Sabor Kft. ügyvezetője szerint ebben az esetben nemcsak a forráshiány akasztotta meg a tervezett szállodafejlesztést, hanem a környező lakók és az Óvás! Egyesület aggályai is közrejátszottak. Az önkormányzat pedig az adásvétel után védetté nyilvánította az épületet. Egy ilyen épület felújítása azonban már jelentős többletköltségekkel jár, így már nem érte meg a Sabornak a fejlesztés.

“Mi nem romkocsmát akartunk ebben az épületben. A célunk most is az, hogy eladjuk a házat, vagy befejezzük az eredetileg tervezett beruházást” – mondta Georgette Avruc. A Fogasházzal azonban hosszú távú, tízéves bérleti szerződést kötöttek, tehát a következő években nyilván nem fog költözni a szórakozóhely.

Hogy mennyire megváltozott a piaci környezet, azt talán jól mutatja az is, hogy már nem csak az eredeti tulajdonosok melegítik fel a korábbi terveiket.  A Kuplung Király utcai épületét például az év elején vásárolta meg a Szeivolt Befektető és Ingatlanforgalmazó Zrt., hogy a korábbi koncepcióterveket leporolva egy 60-70 lakásos apartmanházat építsen.

“A bérlővel 2017 első negyedévéig írtunk alá szerződést, de egy olyan épületet akarunk építeni, ahova akár a Kuplung is visszatérhet majd” – mondta a cég ügyvezetője. Szeivolt István szerint is most jött el az ideje, hogy belevágjanak egy ilyen beruházásba, de két évig biztosan nem lesz változás.

Érdekes, hogy a belvárosi bulinegyed ingatlanjait pont a romkocsmák tették értékesebbeké a befektetők számára. Ezek az unikális szórakozóhelyek ugyanis vonzzák a turistákat, így a környék tökéletes célpont lett azok számára, akik befektetési céllal, kiadásra szánt lakásokat vagy szállodát akarnak építeni. Az elmúlt években az új lakásépítések száma a válság előtti állapothoz képest a felére esett vissza. Az igény azonban nem változott, és az alacsony alapkamat miatt olcsóbbá váló hiteleknek, illetve a különböző támogatásoknak köszönhetően az emberek már tudnának is vásárolni – mondta az Origónak Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint ez a kereslet most egyszerre zúdulhat a piacra, ebben a versenyben pedig jobb helyzetben lesznek azok, akiknek már van kész fejlesztési koncepciójuk, vagy akár építési engedélyük is.

A romkocsmák esetén pedig ezek már sok helyen megvannak, csak elő kell húzni a fiókból, és kissé átdolgozni. A válság alatt azonban jó pár hitelező megégette magát, és a remélt profit helyett félkész ingatlanok maradtak a nyakukon.

A bankok tehát óvatosak. Balogh László szerint azonban a beruházások már holnap elindulhatnának – ez már csak a befektető kockázatvállalási hajlandóságán múlik. Így elképzelhető, hogy pár éven belül jelentősen átalakul majd a belvárosi bulinegyed. Azonban a legnépszerűbb romkocsmák vélhetően találnak majd maguknak újabb helyszínt a belvárosban.