December eleje van, de az üzletekbe lassan már egy hónapja beköszöntött Mariah Carey és a Wham. Ők viszik a prímet évek óta, pedig az All I Want For Christmas Is You és a Last Christmas tupírpopján túl is van élet, ezt bizonyítandó kedvenc karácsonyi metálopuszainkból szemezgettünk. Rendhagyó ünnepi válogatás következik, elsősorban azoknak, akik szeretnének egy pillanatra kiszakadni az élére vasalt, mézesmázos karácsonyi készülődős hangulatból.

MM-061.hu

1. Lemmy Kilmister – Run Rudolph Run

Aki unja már a Csendes éjt, és valami pörgősebbre vágyik, annak tökéletes választás a We Wish You A Metal Christmas and a Headbanging New Year című lemez, amelyen olyan legendák zenélnek, mint Alice Cooper, Ronnie James Dio, Tony Iommi, vagy a három éve decemberben elhunyt Motörhead-frontember, Lemmi Kilmister. Alább őt hallhatjuk, amint Rudolfról énekel:

2. Alice Cooper – Santa Claus Is Coming To Town

Sokan sokféleképpen próbálták már feldolgozni ezt a dalt, talán Alice Coopernek megbocsájtjuk.

3. Trans-Siberian Orchesra – Christmas Eve

A dal a Savatage “Dead Winter Dead” albumán volt hallható először, majd a Trans-Siberian Orchestra repertoárjának vált szerves részévé. A szimfonikus rock formáció a kultikus metálbanda oldalhajtásaként jött létre, híresek látványos koncert-fellépéseikről, fő profiljuk a karácsonyi zene.

4. Christopher Lee – The Little Drummer Boy/ Silent Night

Christopher Lee-t elsősorban a Star Wars Dooku grófjaként és a Gyűrűk Ura-trilógia Szarumánjaként ismerjük, de számtalan horrorfilmben is szerepelt. A 2015-ben elhunyt színész rajongott a heavy metálért, alább karácsonyi kislemezébe hallgathatnak bele.

5. Ten Benson – Black Snow

Fekete hó, fekete karácsonyfa, fekete szakáll, ajándék szén – szürreális karácsony a Ten Benson tolmácsolásában:

6. Tankcsapda – Részeg Karácsony

Hull a pelyhes pelyhes fehér hó/ Apa, hidd el végre, nem te vagy a télapó – hangzik a Tankcsapda ünnepi dala, amely pár évvel ezelőtt egy rádióműsorban készült és hangzott el. Nézzék csak:

7. Bad Religion – Christmas Songs

Kevesen gondolták volna, hogy ez bekövetkezik, de 2013-ban kellemes karácsonyi válogatással állt elő a Bad Religion is. Az amerikai punk-rock banda ünnepi albumába alább hallgathat bele:

8. Scott Weiland: The Most Wonderful Time Of The Year

Scott Weiland is alaposan meglepte rajongóit karácsonyi albumával, pláne mikor kiderült, nem rockos anyagról van szó. A Stone Temple Pilots és a Velvet Revolver egykori énekese egy reggae-vel fűszerezett ünnepi lemezt hozott össze:

9. The Ramones – Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight)

Na nem metál, de muszáj volt beválogatnunk a dalt, amelyen az amerikai punklegendák kétperces, száncsengővel és szintetizátorral bodorított darálása hallható. Ami a szöveget illeti: karácsonykor boldogság van, nem veszekedés: egyszerű, de nagyszerű. Indulhat a punkarácsony.

https://www.youtube.com/watch?v=4Y5GtaTrPHM

10. Prosectura – Karácsony

Folytatódhat a punkkarácsony: ki ne ismerné ezt a remek kis magyar karácsonyi Prosectura-dalt! A hazai punkbanda nótájában a “Télapó ittas/Dagadt a mája/Fél a cipője/Bűzlik a szája”. Köszönjük szépen.

+1. Eric Idle –  Fuck Christmas

A végére egy igazi csemegét tartogattunk, az ex-Monthy Pythonos Eric Idle Fuck Christmas című dala már csak a címválasztás miatt sem mehet le egyetlen kereskedelmi adón sem, a szöveg pedig magáért beszél: