December eleje van, de a plázákba és az üzletekbe már egy hónapja beköltözött Mariah Carey és a Wham! Ők viszik a prímet évek óta, pedig az All I Want For Christmas Is You és a Last Christmas tupírpopján túl is van élet, ezt bizonyítandó kedvenc karácsonyi metál és rock-opuszainkból szemezgettünk. Rendhagyó ünnepi válogatás következik, elsősorban azoknak, akik szeretnének kiszakadni a mézesmázos karácsonyi hangulatból.

MM – 061.hu

1. Lemmy Kilmister – Run Rudolph Run

Aki unja már a Csendes éjt, és valami pörgősebbre vágyik, annak tökéletes választás a We Wish You A Metal Christmas and a Headbanging New Year című lemez, amelyen olyan legendák zenélnek, mint Alice Cooper, Ronnie James Dio, Tony Iommi, vagy a legendás Motörhead-frontember, Lemmy Kilmister. Alább őt hallhatjuk, amint Rudolfról énekel:

2. Alice Cooper – Santa Claus Is Coming To Town

Sokan sokféleképpen próbálták már feldolgozni ezt a dalt, talán Alice Cooperé mi tagadás, remekül sikerült:

3. Trans-Siberian Orchesra – Christmas Eve

A dal a Savatage “Dead Winter Dead” albumán volt hallható először, majd a Trans-Siberian Orchestra repertoárjának vált szerves részévé. A szimfonikus rockformáció a kultikus metálbanda oldalhajtásaként jött létre, híresek látványos koncert-fellépéseikről, fő profiljuk a karácsonyi zene.

4. Christopher Lee – The Little Drummer Boy/ Silent Night

Christopher Lee-t elsősorban a Star Wars Dooku grófjaként és a Gyűrűk Ura-trilógia Szarumánjaként ismerjük, de számtalan horrorfilmben is szerepelt. A 2015-ben elhunyt színész rajongott a heavy metálért, alább karácsonyi kislemezébe hallgathatnak bele.

5. Ten Benson – Black Snow

Fekete hó, fekete karácsonyfa, fekete szakáll, ajándék szén – szürreális karácsony a Ten Benson tolmácsolásában:

6. Tankcsapda – Részeg Karácsony

Hull a pelyhes pelyhes fehér hó/ Apa, hidd el végre, nem te vagy a télapó – hangzik a Tankcsapda ünnepi dala, amely pár évvel ezelőtt egy rádióműsorban készült és hangzott el. Nézzék csak:

7. Bad Religion – Christmas Songs

Kevesen gondolták volna, hogy ez bekövetkezik, de 2013-ban kellemes karácsonyi válogatással állt elő a Bad Religion is. Az amerikai punk-rock banda ünnepi albumába alább hallgathat bele:

8. Scott Weiland: The Most Wonderful Time Of The Year

Scott Weiland is alaposan meglepte rajongóit karácsonyi albumával, pláne mikor kiderült, nem rockos anyagról van szó. A Stone Temple Pilots és a Velvet Revolver egykori énekese egy reggae-vel fűszerezett ünnepi lemezt hozott össze:

9. The Ramones – Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight)

Nem metál, de muszáj volt beválogatnunk. Az alábbi videón az amerikai punklegendák kétperces, száncsengővel és szintetizátorral bodorított darálása hallható. Ami a szöveget illeti: karácsonykor boldogság van, nem veszekedés: egyszerű, de nagyszerű. Indulhat a punkarácsony.

10. Prosectura – Karácsony

Ha már punk, ki ne ismerné ezt a remek kis magyar karácsonyi Prosectura-dalt! A hazai punkbanda nótájában a “Télapó ittas/Dagadt a mája/Fél a cipője/Bűzlik a szája”. Köszönjük szépen.

+1. Wham!: Last Christmas – Shittyfluted

A végére egy igazi csemegét tartogattunk, a Wham! klasszikusának furulyás változatát. Már önmagában csodálatos a “shittyfluted” kifejezés, ami nagyjából úgy fordítható, hogy szarul elfuvolázva, az eredmény pedig könnyfakasztóan zseniális. Nekünk egyértelműen a kedvenc karácsonyi feldolgozásunk!