Török Ferenc rendezésében mutatják be a Bella Figura című darabot a Pesti Színházban október 22-én, pénteken. Yasmina Reza műve a jelenkor hétköznapi problémáival szembesíti a nézőt, finom humorral a konvenciókhoz való viszonyunkat, a titkok, alibik kérdését feszegeti.

061.hu

Yasmina Reza magyar származású, világhírű francia írónő történeteiben úgy képes rámutatni hétköznapi problémáinkra, kapcsolataink fonákságaira, hogy az egyszerre vicces, mély, fájó és kegyetlen – olvasható a Vígszínház közleményében. Mint a darab ismertetőjében írják, egy romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári estén semmi sem úgy történik, ahogy azt résztvevői megálmodták. Egy véletlen baleset felrobbantja a kifinomult “la bella figura” hangulatot, és az este szürreális fordulatot vesz.

A közleményben Török Ferencet idézik, aki elmondta, hogy a komédia rögtön egy tragédiával indul: az étterem parkolójában az egyik főhős elüti a másikat az autójával, pont a születésnapost, akit aznap este a családja ünnepelne.

“Innen indul Yasmina Reza Bella Figura című drámájának története, hogy aztán meg se álljon a galaxis végtelennek tűnő abszurditásáig, közben rengeteg apró tévedéssel, félreértéssel, véletlen egybeeséssel szembesülünk. Szereplőink humora azonban komoly garancia a túlélésre”

– mondta Török Ferenc.

A darab címét adó “la bella figura” kifejezésről Yasmina Reza szavait idézik, aki elmondta: az olasz stílus és kultúra eszménye, az imponáló megjelenés és a megnyerő fellépés. Ez a köznyelvi kifejezés egy egész életfilozófiát takar.

Az író darabjában a kívülről eszményinek tűnő kép mögé betekintve fogalmazza meg középosztályra vonatkozó kritikáját. “Egy kis baleset, egy véletlen találkozás elég, és a csodás festett vászon felfeslik, kibukkan az eltitkolt elégedetlenség, az elfojtott feszültség, az érzéketlenség, a magány, a kíméletlenség és a boldogtalanság, melyet aztán egy remek osztrigavacsora, két üveg finom pezsgő és egy marék hangulatjavító tabletta újra elfed” – olvasható a darab ismertetőjében.

A darabban, amelyet Bognár Róbert fordításában mutatnak be, Halász Judit, Stohl András, Petrik Andrea/ Radnay Csilla, Kovács Patrícia és Wunderlich József lép színpadra. A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket Füzér Anni tervezte, az előadás zenéje Balázs Ádám munkája.

Fotók: Dömölky Dániel