A Belvárosban, hogyha kizárólag az ötödik kerületre vetítjük, rengeteg fejlesztéssel találkozhatunk. A kerület vezetősége mindent elkövet, hogy a zsúfolt belváros élhető, zöld és minden tekintetben modern legyen. Természetesen mindezt úgy kívánja megtenni, hogy a kerület értékeiből egy cseppet sem szeretne veszíteni. Azonban vannak helyek, ahol maximum időnkénti belső vagy külső renoválásra van szükség, de magához az épülethez nem szabad hozzányúlni. Ilyen a világ egyik legjobb kilátásával rendelkező Hotel InterContinental is. 

A Hotel InterContinental az Eötvös tér és az Apáczai Csere János utca sarkán található, közvetlenül a Duna-Parton. Külön érdekesség, hogy ezen a helyen mindig is szálloda állt. Sajnos a világháború martalékává lett az akkori Ritz Hotel, ahol maga III. Edward angol uralkodó is járt vendégként. A Ritz szálloda a második világháborúban napokig égett egy bombatalálatot követően. Így új hotelt kellett a helyére építeni. Ez lett a mai épület, azonban a név sokáig: Fórum Hotel volt. Itt azonban már a kilátás az volt amit ma is láthatunk egy szállodai szobából. Később 1977-ben az amerikai szállodalánc is látta benne a kiváló lehetőséget így lecsapott az épületre és InterContinental néven üzemelteti a mai napig.

A Duna folyó fővárosi szakaszának látképe. Balra az InterContinental Budapest szálloda, középen a Lánchíd és az Erzsébet híd részlete. Hátul a MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.) épülő irodaháza, a Mol Campus a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett. Jobbra a Gellért-hegy a Szabadság szoborral. MTVA/Bizományosi: Róka László

Budapest egyik ékköve ez a Hotel. Ennek két oka van, a kiváló belvárosi elhelyezkedése és a már említett: kilátás. Ilyen panorámával, amit az InterContinental szobái nyújtanak, szinte alig lehet a világon találkozni. Szépségében talán az első helyen is áll. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a szállodai Oscar-díjat már sok-sok éve megnyerte ez a felső kategóriás hotel. Nem csoda, hiszen még a teraszáról is egyedülálló látni a Szabadság szobrot és a Gellért-hegyet. A külföldi turisták mellett vélhetően minden magyar ember is jól tudja magát ott érezni legalább egy kávé vagy üdítő erejéig. Pazar lesz az élmény. 

Hotel InterContinental Budapest a pesti Duna-parton, a Dunakorzó északi végén, a Lánchíd lábánál. A szálloda 1981-ben Forum Hotel néven nyílt meg és 1996 óta az angol InterContinental lánchoz (IHG) tartozik. Háttérben, jobbra a Szabadság szobor a Gellérthegyen.
MTVA/Bizományosi: Róka László

A szállodában rengeteg neves külföldi színész, politikus, közéleti személyiség járt már vendégként: George Bush, Gábor Zsazsa, a dalai láma, Helmut Schmidt német kancellár, Colin Powell, Andrew Lloyd Webber vagy Michael Schumacher és persze még hosszasan lehetne folytatni sort. Ami külön érdem és plusz, hogy biokertet üzemeltetnek a terasztetőn, ami nem csak divatos, de hasznos dolog is. A Dunakorzó már az 1870-es években közkedvelt pontja volt a városnak. Ez nem változott most sem, érdemes sétálni egyet arra és akár beugrani az Intercontinentalba. 

P.J.