Negyedik alkalommal is átadták az UNICEF Gyerekbarát Település díjakat, az elismerést és a vele járó kétmillió forintot Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót kapta. A címet minden évben azok a települések nyerhetik el, amelyek a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik, a szakértőkből álló értékelő bizottság pedig azt is ellenőrzi, hogy a vállalásokat hosszabb távon is betartják-e a települések, önkormányzatok.

061.hu

A díjátadón először Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere mondott beszédet, mint az esemény házigazdája. A III. kerület 2015-ben nyerte el a megtisztelő Gyerekbarát Település címet. „Tapasztalatból tudom, hogy a gyermeknevelés a felnőttek többsége számára olyan, mint a foci: szóban mindenki ért hozzá. A gyakorlatban aztán kiderül, hogy nem is olyan egyszerű” – mondta el Bús Balázs. A polgármester szerint nem magától értetődő, hogy egy falu, város vagy városrész hogyan válhat gyerekbaráttá, nagyon sokat kell tenni érte. „Mi sem állítjuk, hogy a bölcsek köve a zsebünkben volt, amikor 2015-ben az elsők között kaptuk meg az UNICEF gyerekbarát település címet.” Az önkormányzat felismerte, hogy melyek azok a civil szervezetek, amelyek ismerik a gyermekek igényeit, és velük alakítottak ki együttműködést, kapcsolatot, ami a mai napig is tart. Szerencsére egyre több település törekszik a gyerekbarát jelző elnyerésére, és ez jó irány – jelentette ki Bús Balázs.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere mond beszédet az UNICEF Gyerekbarát Település díjátadóján. Fotó: Horváth Péter Gyula/061.hu

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy ez már a negyedik díjátadó, a négy év során pedig tizenegy település vehette át a díjat, így már sok tapasztalatot gyűjtöttek. Ez díj azonban nem a végcél, hanem egy elismerés, hogy jó irányba halad az adott település, és az UNICEF segíti őket abban, hogy tovább folytathassák ezt az utat. „A múltkor mesélte az andorrai kollégám, hogy náluk minden település gyerekbarát. Nyilván ott könnyebb, hiszen kevesebb a település, de szerintem előbb-utóbb nekünk is menni fog” – fejtette ki Mészáros Antónia. A jövőben szeretnék, ha a díjazott települések között beindulna az információcsere, közösséget alkotnának és megosztanák a tapasztalatikat, így segítve a fejlődést.

Dr. Beneda Attila család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy szintén ezen a héten volt a családbarát munkahely, illetve az idősbarát önkormányzatok díjátadója is, ami ugyan véletlen, de azt mutatja, hogy a családbarát gondolkodás egyre inkább előtérbe kerül. „Az elismerés átvételével a települések azt vállalják, hogy példát mutatnak és nem hagyják magukra a fiatalokat és a családokat. A gyermekek jelentik az ország jövőjét, ezért minden lehetséges eszközzel támogatni és segíteni kell a fejlődésüket és a védelmüket” – mondta el a helyettes államtitkár.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az V. kerület Belváros-Lipótváros anyagát dr. Herczeg Rita, az EMMI Integrált Jogvédelmi Szolgálatának főosztályvezető-helyettese értékelte. Elmondta, hogy a pályázat komolyan átgondolt és felépített stratégia, melynek középpontjában a családok segítése áll. Többek között születéskor babacsomagot, helyi életkezdési támogatást, fontos eseményekhez Erzsébet-utalványt, közösségi közlekedés- és tankönyvtámogatást biztosít a kerület lakóinak. Ez azonban nem elég a cím elnyeréséhez, hanem a kerület olyan egyedi programokat hozott létre, melyek kiemelték a pályázók közül. Ilyen például a 2014-ben létrejött Belvárosi Közösségi Tér, mely az önkormányzat segítségével bővült ki és költözött nagyobb helyre. Itt közel harmincféle foglalkozással várják a családokat, gyerekeket, fő programjuk a metamorfózis meseterápia, de rendeznek nyári táborokat, játszóházat, van időszakos gyermekfelügyelet és még számtalan más lehetőség.

Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője Zalaszentgrót pályázatát méltatta, mely során elmondta, hogy a település önkormányzata támogatja a civil szervezeteket, és beépítette költségvetésébe a rendezvényekre szánt összegeket is. „Ezen a vidám településen 964 gyerek él, segítségükre van a család- és gyermekjóléti szolgálat, ahol még családkonzultáció és párterápia is igénybe vehető.” A Zalai Hazatérők Egyesülete sokat tesz a településért, többek között pályázatokat írnak, nyári tábort rendeznek.

Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere, és Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere. Fotó: Horváth Péter Gyula/061.hu

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere elmondta, hogy büszke az elismerésre, nem csak polgármesterként, hanem belvárosi lakosként is. „Mindent megtettünk azért, hogy az V. kerületben élő gyermekek számára ne csak lakóhelyük, hanem az otthonuk legyen a Belváros” – jelentette ki.

Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere elmondta, hogy az önkormányzatnál mindig kiemelten kezelték az érzékenyebb korosztályok támogatását, idősügyi tanács, generációs klub alakult. „Valóban nagyon sok materiális dologgal lehet növelni a gyerek jólétét, játszóterekkel, akadálymentesítéssel, de én úgy gondolom, hogy minden az a plusz, amit mi tudunk beleadni a lelkünkből, az sokkal többet jelent”.

A kezdeményezés eredetileg Gyerekbarát Városok (Child Friendly Cities) néven indult 1996-ban Európában. Magyarországon negyedik alkalommal hirdették meg a pályázatot, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat. Tavaly Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg, 2016-ban Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás, 2015-ben pedig Óbudán kívül Cigánd és Hódmezővásárhely nyerte el a címet Magyarországon.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula