Bár 2019-ben a baloldal egységes volt abban, hogy ki kell hirdetni a klímavészhelyzetet, a főváros cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a mai napig nem tudta megvalósítani, hogy a budapesti adventi vásár díszkivilágítása energiatakarékos üzemmódban működjön. Belváros önkormányzata néhány ésszerű változtatást hozott, hogy az ünnep idén is ünnep legyen.

061.hu

Karácsonyi fények energiatakarékosan

„Belváros önkormányzata a karácsonyi díszkivilágítás megvalósításánál célként tűzte ki az energiatakarékosságot, amelyet az ünnepi fények üzemidejének csökkentésével kívánt elérni (tehát hogy ne a közvilágítással azonos, hanem rövidebb időtartamban üzemeljenek az ünnepi fények). Azonban, bár a 2019-ben klímavészhelyzetet hirdettek, és a fővárosi önkormányzat cégétől, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-től azt a visszajelzést kapták, hogy »több helyszínen a díszvilágítási kapcsolási üzemidőre való áttérés megoldható«, a legnagyobb sajnálatukra ezt mind ez idáig – a 3 éve kihirdetett klímavészhelyzet ellenére – a főváros nem valósította meg, és ennek az 1 972 000 Ft + ÁFA összegű kivitelezési költségét is Belváros önkormányzatára hárították volna” – olvasható Belváros önkormányzatának közleményében.

Így az V. kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást. “Advent első vasárnapjától vízkeresztig a Főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített teresedéseket (Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park) és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe. A fővárosi önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is Belváros önkormányzata volt kénytelen átvállalni. Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja. Az ünnepi látványosság által generált önkormányzati bevételek hozzájárulnak a lakosság érdekeit és a kerület fejlődését szolgáló intézkedések megvalósításához”, írják.

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren és a Bazilikánál

A vásár a hagyományoknak megfelelően két fő helyszínen zajlik majd: a Vörösmarty tér mellett a Szent István Bazilika előtti tér ad otthont neki.

“Idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is a kétszeresen „Európa legjobb karácsonyi vására” címmel kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterület-használati hozzájárulást. Miután a Főváros Önkormányzatának a cége, a Budapest Brand visszalépett a Vörösmarty téri vásár megrendezésétől, az V. kerület olyan partnerrel kívánt együttműködni, aki szem előtt tartja Belváros Önkormányzatának elkötelezettségét a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, valamint kellő szakmai tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik. Mindkét karácsonyi vásár tekintetében cél az ünnep fényét és hagyományos értékeit emelő, színvonalas, a Belvároshoz, a belvárosiakhoz méltó megvalósítás.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A terek üzemeltetéséért felelősséget érző Belváros Önkormányzata nem követte a Főváros Önkormányzatának azon gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85% kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90% kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Belváros Önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket 100%-ban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra. Mindezek által a vásárok amellett, hogy az ünnepi hangulat átélését szolgálják, egyúttal az V. kerület fejlődéséhez, az itt élők lakókörnyezetének színvonalas üzemeltetéséhez is hozzájárulnak”

-írja az önkormányzat közleményében.

Vezető kép: Advent a Bazilikánál (Forrás: Facebook)