Online lakossági fórumon prezentálták a Déli Körvasút mentén létesülő Újbudai zöldfolyosó közösségi tervezéssel készült tájépítészeti tanulmányterveit, írja Facebook-oldalán Vitézy Dávid. Részletesebb tervek várhatóan év végére készülnek el.

061.hu

Ahogy Vitézy Dávid Facebook-posztjából kiderül, a tervek a főváros XI. kerületében kialakuló hosszú, a Déli Körvasút mentén két oldalt a Budaörsi úttól a Dunáig húzódó zöld tengelyre vonatkozóan készültek, ehhez bevonták a helyben lakó érdeklődőket, az újbudai és a fővárosi önkormányzatot, valamint a BKK-t. A munkát a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányította. A most közzétett terveket a Lépték-Terv Tájépítész Iroda vezette konzorcium (tagjai az Utiber, a Közlekedés Kft. és a Viköti) jegyzi.

Vitézy Dávid bejegyzésében így foglalja össze a beruházást: “A Kelenföldtől Ferencvárosig tartó, a Dunát is keresztező vasúti szakasz kapacitásbővítése, tehát a Déli Körvasút megvalósítása elengedhetetlenül szükséges annak érdekében, hogy a jelenleg itt félóránként járó elővárosi vonatok tízpercenként vagy még sűrűbben közlekedhessenek. A meglévő kettő mellé ezért épül harmadik, egyes szakaszokon negyedik vágány, illetve három teljesen új vasútállomás, köztük egy Budán, a Kopaszi-gátnál Nádorkert néven. Hogy a jelentős építkezés után a vasút menti területek a legjobban szolgálják az itteniek mindennapjait, rendezett, zöld, a gyalogosok, kerékpárosok, sétálók, pihenők igényei szerint berendezett városi tereket kívánunk létrehozni – ez nem csak a ma is zöld Hamzsabégi úti szakaszt, hanem számos elhanyagolt, megközelíthetetlen vasút menti területet is érint.”