Restaurálásának befejezésével bemutatták II. Ramszesz fáraó hatalmas gránitszobrát Egyiptomban.

MTI

A 11 méter magas, 75 tonna súlyú óriásszobrot a Nílus parti Luxorban mutatták be kedd este. Amikor a szobor maradványaira rábukkantak, 1958 és 1960 között 57 szobortöredéket találtak. A több mint háromezer éve, Kr.e. 1279 és 1213 között uralkodó fáraó a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Számos katonai hadjáratot vezetett kiterjesztve az egyiptomi birodalom határait Núbiára és a mai Szíriára. Uralma az egyiptomi civilizáció egyik tetőpontját jelentette.

A szoborbemutatót az után rendezték, hogy az egyiptomi műemlékvédelmi tárca kedden bejelentette több mint ezer szobor, tíz díszes szarkofág és nyolc múmia felfedezését egy fáraók korabeli sírban Luxor közelében. Az újabb régészeti felfedezésektől a tárca azt reméli, hogy életet lehet a politikai instabilitás sújtotta idegenforgalomba.

“Örülünk annak, hogy a klasszikus Egyiptomhoz, Luxorhoz, Asszuánhoz kapcsolódó turistautak, a nílusi hajóutak ismét visszatértek a normális kerékvágásba” – hangsúlyozta Hisam el-Demeri, az egyiptomi idegenforgalom-fejlesztési hatóság vezetője.

Fotó: PBS