A korábbi olasz kormányfőről és médiamogulról, Silvio Berlusconiról szóló filmen dolgozik A nagy szépség és az Ifjúság Oscar-díjas rendezője, Paolo Sorrentino.

061.hu

A híres rendező Loro, azaz Ők címmel forgatja következő filmjét Silvio Berlusconiról. A cím szójáték is egyben, a L’Oro ugyanis aranyat jelent olaszul. Készült már korábban is játékfilm az exminiszterelnökről: a legismertebb közülük Nanni Moretti 2006-os Il caimano (A kajmán) című mozija, amely egy másodvonalbeli filmrendezőről szól, aki Berlusconiról készül filmet forgatni.

Sorrentinót korábban is foglalkoztatták a politikusok: Il divo – A megfoghatatlan című filmje Giulio Andreotti portréját rajzolta meg. A számos olasz kormányt vezető olasz kereszténydemokrata politikusról szóló alkotást a cannes-i filmfesztiválon a zsűri díjával ismerték el és Oscar-díjra is jelölték egy technikai kategóriában.

A nyolcvanadik évéhez közeledő Berlusconi, aki a közelmúltban szívrohamból lábadozott, az utóbbi időben csöndben visszahúzódott a nyilvánosság reflektorfényéből, eladta médiabirodalma egyes részeit és megvált az AC Milan futballcsapattól is. Pártja, a Forza Italia erősen küzd, hogy meghatározó politikai tényező maradhasson Olaszországban.

Mivel nagysikerű filmjeinek – köztük az Oscar-díjas A nagy szépségnek – társfinanszírozója volt Berlusconi Medusa nevű produkció cége, Sorrentino sokak csalódására feltehetően nem feszíti keresztre a politikus-üzletembert, és árnyaltabb képet alkot majd az egykori megosztó kormányfőről. Sajtóhírek szerint ugyanakkor a Loro a Medusa közreműködése nélkül készül majd el, várhatóan 2017-re.

A híres olasz rendező nemrég készült el A fiatal pápa című televíziós minisorozatával, amelynek első két részét a napokban mutatták be a velencei filmfesztivál versenyen kívüli programjában. A fiktív, konzervatív amerikai egyházfőt Jude Law alakítja, a sorozat nálunk az HBO Go-n lesz látható.

Fotó: player.hu