Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 33
 •  
  33
  Shares

Amióta a képregényfilmek komplett rendszerekké, pop-up ablakokból, hangutánzó fontokból, eredettörténetekből összeálló univerzumok lettek, nem csodálkozunk azon, ha a képregények popkulturális és lélektani hátterét vizsgáló A sebezhetetlen után M. Night Shyamalan is minden fontos szereplőjét felrakja egy közös képzeletbeli érettségi tablóra. Ezt a tablót üveg fedi be, ami a film végére persze összetörik, megsebez, ugyanúgy, ahogy a múlt egy-egy szilánkja.

PZL – 061.hu

És minden tablón vannak idézetek, az Üvegén ez lehetne: “A szörny bármelyik percben eljöhet értetek, lányok”. A szörny nem más, mint Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) a disszociatív identitászavarban szenvedő fiatalember, aki 23 különböző személyiséggel rendelkezik, és akiknek a 24. személyisége a “Szörnyeteg”. Nem minden moziját idézi meg M. Night Shyamalan, alapvetően A sebezhetetlen és a Széttörve filmekre épít, de rendesen utal a Hatodik érzékre is Bruce Willis jegygyűrűjével, és azzal a jelenettel, amikor David Dunn (Willis) nekimegy a járókelőknek, akik őt nem érzékelik, azaz olyan, mintha csak a túlvilágról tért volna vissza. James McAvoy ezúttal is parádésat alakított, ahogy a Széttörve című filmben is minden átmenet nélkül modulált át egyik karakterből a másikba, ugyanakkor már kissé unalmas is volt, mert az alkotás alapvetően ezekre a váltásokra épít. A történet szálait mozgató Elijah Price, azaz Mr. Üveg  (Samuel L. Jackson) az évek óta börtönben élő tömeggyilkos, teoretikus képregénygyűjtő viszont olyan halovány, mintha csak tejüveg mögül néznénk.

Ahhoz képest, hogy milyen nagy formátumú színész, gyakorlatilag átalussza a szerepét, míg Bruce Willis hozza a szokásos ficsúros, mindig fáradt karakterét, mégis erős a jelenléte. M. Night Shyamalan zsinórban gyártotta a csalódást keltő filmjeit, de a Széttörve valamit visszahozott abból a rendezőből, akit 2000 körül Hollywood megmentőjének gondoltak. És most, az Üveggel lett volna diadalmas a visszatérése, de valójában ez az üveg kiesett a keretéből, nem volt gitt, ami odafogta volna a keretéhez, azaz nem volt történet. Egyetlen ötletre épített, arra, hogy összetereli A sebezhetetlen és a Széttörve karaktereit, leülteti egymás mellé őket, szemben a pszichológusnővel, mint egy afféle nagy fináléban, de ez még a film eleje. Nincs a szereplők között összeszikrázás, olyan az egész, mintha otthon, green boxban vették volna fel, és elküldték volna az alakításukat Told a cuccot-tal, majd a rendező egymás mellé montírozta volna a három figurát.

A filmet McAvoy viszi a hátán, illetve ott van még Casey Cooke, (Anya Taylor-Joy) a fiatal lány, akit Kevin “Szörnyeteg” énje rabolt el anno, és aki az ártatlanság, a tisztaság szimbóluma, olyan, mint a lourdesi Szűz Mária egy szentképen, így aztán neki sem kell játszania, elég ha felidéz egy vallási brosúra jelenését. Az Üveg töréstesztje nem meggyőző. Az esztétizáló futamok a képregények amerikai kultúrát átalakító hatásáról nem mutatnak túl egy tizenéves fantáziálásain, így a történet egy zavarba ejtő blöff. Ha egy képregényes szóbuborékba kéne írni, hogy mi is ez a film, ezt véshetnénk fel: GRRRRBLABLA.

Üveg
amerikai thriller
szereplők: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson
rendezte: M. Night Shyamalan
bemutató: 2019. január 17.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 33
 •  
  33
  Shares