“Dumafilmet” forgat Szomjas György filmrendező a mai magyar valóságról Gólya és a velnessz disznó címmel, amely társadalmi finanszírozásban készül a Roncsfilm Kettő anyaggyűjtése és előkészítéseként. A filmet várhatóan év végén mutatják be.

MTI

Szomjas György elmondta, hogy tervezi a Roncsfilm Kettő forgatását, de előtte néhány egykori és új szereplővel, köztük Szőke Andrással, Badár Sándorral, Scherer Péterrel, Mucsi Zoltánnal és Hobóval egy hosszabb dumafilmet készítenek Gólya és a velnessz disznó címmel, amelyben a szereplők a józsefvárosi Gólya kocsmában mesélnek egy fröccs mellett olyan vicces történeteket, amelyek jellemzőek a mai világunkra. Elmondta, hogy a Gólya presszó, ami ma is működik, egy rendkívül emblematikus helyszín az átépülő Józsefvárosban.

“Nagyon érdekes hely, amit ugyan már új épületek vesznek körül, de a Gólya mégis megmaradt az eredeti, régi formájában. Ez volt a fő helyszíne az 1992-ben készült Roncsfilmnek is, de ma is egy nagyon érdekes alternatív romkocsma. Itt forgattunk eddig is és továbbra is itt fogunk forgatni” – mondta, hozzátéve, hogy a szövetkezi kocsmát 10-12 fiatal üzemelteti. Forgattak például a kocsmában működő Közmunkás Klub egyik eseményén a láthatósági mellények szépségversenyén. De minden este különféle koncertek és programokat is szerveznek.
 
“A Gólya egy nagyon színes világ, és ebbe akarom belehelyezni ezeket a vicces sztorikat” – hangsúlyozta a rendező. Emlékeztetett arra, hogy a disznó egy visszatérő motívuma a Roncsfilmnek, amelyben a disznót nem tudják leszúrni, mert elvesztették a kést, ezért az állatot gázzal elkábították, amitől az felrobbant a levegőben. “Ezt a szálat viszi tovább Szőke András, aki a dumafilm trailerében beszél a velnessz disznóvágásról, ami ma egy nagyon divatos és létező program, amit rendszeresen hirdetnek és szerveznek. A mai világunknak egy jellegzetes valósága, ami nekem nagyon tetszik és amivel vissza tudunk kapcsolni a régi történethez is” – hangsúlyozta a rendező.

Elmondta, hogy pár hónapja álltak neki a forgatásnak, amely várhatóan két hónapon belül befejeződik és a tervek szerint az év végén mutatják be a filmet. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is gyűjtik a vicces történeteket, és a szerdán induló Facebook-oldalon bárki beküldhet olyan humoros sztorikat, amikről úgy gondolják, hogy illeszkedne a Roncsfilm Kettőbe.”Az olcsóbb dumafilm egy folyamatos anyaggyűjtés a Roncsfilm Kettőhöz, amit társadalmi finanszírozásból szeretnénk megvalósítani, és a második rész forgatókönyvét is ebből a támogatásból készítenének el” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Indiegogo honlapon szerdától várják az adományokat azoktól, akik szívesen támogatják a film és forgatókönyv létrejöttét.

Eddig mindenki baráti alapon dolgozott az alkotásban, de ha a társadalmi finanszírozás elindul, meg tudják írni a Roncsfilm Kettő forgatókönyvét, amelyet Heller Gáborral közösen készít a rendező. Hangsúlyozta, hogy a Roncsfilm Kettő elkészítése nagyobb léptékű dolog, mint a dumafilmé és megvalósításához 300-400 millió forintra lenne szükség. Elmondta azt is, hogy egyszerű eszközökkel, egy-két kamerával dolgoznak, a film operatőre, Dénes Zoltán mellett Szomjas György is készít felvételeket. Mint mondta, ha a társadalmi finanszírozásnak köszönhetően megnyílnak az anyagi lehetőségek, akkor bővíteni tudják a stábot más filmes szakemberekkel.

Fotó: Jókai Színház