Megnyílt az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves alkotásokat bemutató 23. Betlehemi jászolkiállítás a Magyarság Házában csütörtökön Budapesten.

MTI

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) kiállításával egyik legrégibb és legkedvesebb nemzeti hagyományunkat ápolhatjuk, lehetőséget adva a legkiválóbb magyar kézművesek számára, hogy betlehemi témájú alkotásaikat megismerhesse a közönség – mondta a megnyitón Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Elmondta, az idei pályázati felhívásra 120 határon inneni és túli kézműves nevezett be alkotásaival, amelyek közül 98 alkotó mintegy 200 művét válogatta be a szakmai zsűri a kiállítás anyagába. A betlehemezés az egész Kárpát-medencében a legismertebb adventi néphagyományok közé tartozik, a karácsonyi ünnepkör egyik leglátványosabb szimbóluma a liturgikus történetet megörökítő betlehemi jászol.

A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve – októberben 23. alkalommal hirdette meg pályázatát hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyének és közösségek részére. Pályázni természetes alapanyagokból készített, betlehemi jelenet szereplőivel, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal, népszokásokat megörökítő alkotásokkal lehetett.

A kiállítás anyaga két helyszínen, Budapesten a Magyarság Házában és Veszprémben a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban látható. A Magyarság Házában adventi programokat szerveznek hétvégenként: szombaton az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus lép fel, jövő szombaton a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébániatemplom Musica Sacra kórusa lesz a vendégük. A 23. betlehemi jászol pályázat eredményhirdetése alkalmával a néprajzkutatókból, iparművészekből és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló szakmai zsűri javaslatai alapján díjakat adtak át. Hasonlóan az előző évekhez, a kiállítás anyagából az idén is színes fotóalbum készült. A tárlat a Magyarság Házában január 8-ig látogatható, Veszprémben december 11. és január 6. között tekinthető meg.

Fotó: Mohai Balázs, MTI