Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Egy év szünet után ismét tripla koncertet ad az Amorf Ördögök az újbudai A38 hajón november 10-től 12-ig. A 2007-ben megszűnt, modern sanzonokat játszó zenekar legsikeresebb lemezét, a tizenhat évvel ezelőtti Betyár a Holdont és más népszerű számait adja elő.

MTI

“Mielőtt tavaly, nyolc év szünet után az A38 felkérésére felléptünk, voltak bennünk kétségek, vajon az Amorf Ördögök állja-e még az idők próbáját. Aztán csináltunk három teltházas bulit, és megnyugodtunk, úgy látszik, az emberek emlékeznek ránk” – mondta Tariska Szabolcs énekes, szövegíró. A Betyár a Holdon című, 2000-ben kiadott Amorf Ördögök-lemezen énekelt először a csapattal Péterfy Bori színésznő, előtte az együttes négy demóanyagot készített. Az albumon olyan slágerek szerepelnek, mint a címadó dal, a Vedd fel a legjobb ruhád, a Megsárgult konfettik a Holdfény bárban, a Parti lány vagy a Virágos kert az élet. A Betyár a Holdon szövegében szerepel “Bartók és Kodály, a két remixkirály”.

Tariska Szabolcs kifejtette: az Amorf Ördögök furcsa, egyedi dolog volt, keveredett benne az elektronika, a világzene, a mulatós, a dzsessz, az absztrakt. “Valahogy úgy tekintünk az Amorf Ördögökre, mint egy képzőművészeti projektre: vannak kész festmények, amelyek néha eljárnak kiállításra. Ez egy lezárt korszak, amelyből néha mutatunk valamit, de olyan számokat ma már nem tudnánk írni, mert az akkori korszakból kinőttünk” – magyarázta Tarsika Szabolcs. Tövisházi Ambrus énekes, billentyűs, dalszerző, zenekarvezető megfogalmazása szerint az Amorf Ördögök egy időkapszulában létezik, amelyből nehezen tud kiszabadulni. Viszont – tette hozzá – most sokkal jobban el tudják játszani a számokat, mint régen, tisztábban látják, mi jelenti a számok lelkét.

Tariska Szabolcs hangsúlyozta: az együttesből 2007-ben alakult, sikeres pályát befutott Péterfy Bori & Love Band már egy teljesen másik történet, nem igazán hasonlítható az Amorf Ördögökhöz. “Az Amorfban írt kicsavart szövegeim a világ megmagyarázására, a felnőtté válás folyamatára koncentrálódtak az én szemszögömből, ezért tele voltak tévedésekkel és esetlenséggel”. A zenekarvezető arról beszélt, hogy Péterfy Borival egy komolyan vehető médium került fel a színpadra velük, aki hozta magával a színházi profizmust. “Emellett a kiadó, az Ugar Records is kezdett komolyabban venni minket, amit éreztünk, és a kísérletező oldalunkat kicsit háttérbe szorítottuk” – jegyezte meg Tövisházi Ambrus.

Míg ő a Péterfy Bori & Love Banddel, az Erik Sumo Banddel, majd a Tudósokkal is folyamatosan koncertezett, Tariska Szabolcs az Amorf Ördögök óta csak a szintén Tövisházival közös Amorf Lovagok-gyerekprojekttel állt néhányszor színpadra. Az elmúlt években szövegeket írt a Péterfy Bori & Love Bandnek, a Magashegyi Undergroundnak, a SuperStereónak, Odettnek, Zsédának és színházi gyerekdarabok is fűződnek a nevéhez. “Nincsenek ambícióim színpadra állni, de az Amorf Ördögöket nagyon élvezem, talán jobban, mint régen”. November 10-11-12-én az Amorf Ördögök az eredeti számsorrendben, az elejétől a végéig eljátssza a Betyár a Holdon tizenöt felvételét. A koncerteken a Tövisházi-Tariska-Péterfy trió mellett – akárcsak a felvezetőnek tekinthető nyári két fellépésen, Orfűn és a Müpában – Nagy István (gitár, vokál), Drapos Gergely (basszusgitár), Gáspár Gergely (dob), Tompa Ákos (trombita), Pápai István (ütőhangszerek), Eichinger Tibor (gitár) és Mikó György (ütő- és fúvós hangszerek) lép színpadra.

“Belépő igazi vagy műbajusszal, kapcsolódva Szabi akkori legendás kackiás bajszához a Betyár a Holdon lemezborítón. A műbajszokat a bejáratnál fogják osztogatni” – mondta Tövisházi Ambrus. Az első nap kivételével a széria már teltházas; a csapat felvezetésként november 2-án valamennyi eddigi anyagát felteszi letöltésre a netre. A jövő héten friss anyaggal jelentkezik Tövisházi Ambrus és Hajós-Dévényi Kristóf, az Unbending Trees énekese 2010 őszén indult közös projektje, a The Gomb. A Breaks (and Amends) című, digitális letöltésre a jövő héttől elérhető tízszámos lemez sötét, misztikus hangzása, a hangminták használata az Erik Sumo Band utolsó időszakát idézi. “A The Gomb alapvetően kettőnk szerzői energiáit ütközteti. Az album dalainak egy része már 2011-ben megszületett, mások idén. A Chi Recordings gondozásában a lemez mellé megjelentetünk egy virtuális hangszert, amely egy régi szintetizátoromat modellezi, a lemezen használt hangok segítségével” – mondta Tövisházi Ambrus.

Fotó: Amorf Ördögök

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •