Számos intézkedéssel igyekszik támogatni lakóit a V. kerület, ugyanis több házhoz menő szolgáltatást szervezett meg Belváros önkormányzata. A veszélyhelyzetre, a kijárási korlátozásra tekintettel a hivatal dolgozói, rendszeresen maga a polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter és alkalmanként fiatal önkéntesek is segítik a kerületben élő 70 év felettiek bevásárlását, gyógyszer beszerzését és étkeztetését. Utóbbit már csütörtöktől a 65-69 éves korosztály is igényelheti. Az intézkedések célja, hogy otthonmaradásra bírják a veszélyeztetett korban lévő lakosokat. 

061.HU

A szolgáltatás három részből áll, az első a meleg ebéd igénylése. A belvárosi önkormányzat felhívása szerint azoknak a hetven év felettieknek, akik ígérik, hogy betartják azt, hogy nem hagyják el az otthonukat, az önkormányzat ebédet szállít házhoz. A napi menü egy levest és egy főételt tartalmaz. Az igényeket hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között lehet bejelenteni telefonon vagy e-mailban.

Nagy segítség az időskorúaknak a bevásárlás. A kerület 70 év feletti lakói három élelmiszercsomagból tudnak választani, amelyben alapélelmiszerek és tisztálkodási szerek szerepelnek. A rendelést telefonon tudják leadni, ezután a partnerüzlet összeállítja a csomagokat, így a segítőknek nem kell az üzletekben keresgélni. A kész csomagokat egy héten belül szállítják ki, természetesen a megfelelő védőruházatban. Az élelmiszercsomagok beszerzési árát a szállításkor kell kifizetni. Fontos kiemelni, hogy a házhoz menő szolgáltatás keretében az önkormányzat által biztosított húsvéti sonkajegyeket is beválthatták ilyen módon az igénylők. Ugyanígy a vényköteles gyógyszerek kiváltását is biztosítja Belváros önkéntes kis serege.

Fotók: Horváth Péter Gyula- 061.HU