Május 10-11-én Magyarország ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. Az idén megrendezett szakácsverseny előestéjét a 20 ígéretes séf villámbevásárlással töltötte a Bocuse d’Or piacon, a fogások elkészítésekor az ekkor kiválasztott alapanyagokkal dolgoznak a verseny során.

061.hu

A termék kínálat összeállításakor a szezonalitás került fókuszba, törekedve a magyar termelők bevonására. A piacon számos valódi különlegesség is helyet kap a zöldségek és gyümölcsök között, pl. a jázminvirág vagy a magyar sarkantyú levélke. Magyar termelők biztosítják a több mint 20 fajta zöldfűszert, több mint 30 fajta csírát és mikro zöldséget, és közel 10 fajta ehető virágot is, melyekből a séfek kedvükre válogathatnak egyéni ízlésük szerint. Természetesen emellett Európa híres alapanyagai is a kínálatba kerültek. A csapatok feszített tempóban igyekeztek minden szükséges hozzávalót beszerezni, ezt követte a mérlegelés és a jóváhagyás a versenybiztosok részéről.

A versenyen a titkos alapanyagokat is biztosítanak a versenyzőknek, melyek közül az egyik mibenlétére a bevásárlás során derült fény, ez a tárkony lett. Ez a fűszernövény Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, íze hasonlít az ánizshoz, kevésbé édes, inkább csípősnek lehetne nevezni.  

A közönség felé nyitott konyhaboxokban a 20 versenyzőnek és az őket segítő commis-knak 5 órájuk és 35 percük lesz arra, hogy saját receptjeik alapján elkészítsék a hal és a hús fogásokat. A halas versenyfeladat során a versenyzők dunai kecsegével (5 darab, egyenként 1-1,2 kg) és kaviárjával (30 g) dolgoznak majd. A kóstolózsűri különleges figyelmet fordít arra, a versenyzők hogyan hangsúlyozzák az alapanyagokat. A versenyzők 14 tányért készítenek egyedi receptek alapján, fontos előírás, hogy ezek legalább 50%-ban növényi alapanyagokból állnak.

A húsételhez előírt alapanyag a magyar gímszarvasborjú, amelynek combját és gerincét dolgozzák fel a versenyzők. Tizennégy adagot kell elkészíteniük, melyből 10 adagot egészben vagy előre feldarabolva, majd újra összeillesztve saját dísztálon tálalnak, négy adagot pedig tányéron szervíroznak. Ez a feladat arra is inspirálja a versenyzőket, hogy kifejezésre juttassák országuk kulturális örökségét, hagyományait. Május 11-én versenyez Széll Tamás, akit Szabó Kevin, commis támogat majd a versenyételek elkészítésében. A verseny mindkét napján 10-10 ország séfje méri össze tudását, előbb a halételt, majd a húsételt tálalják a zsűrinek, 8.30-tól kezdődően 5 percenként követik egymást a versenyzők.