Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Mindenkivel előfordult gyerekkorában, hogy annyira beleélte magát egy játékba, hogy az szinte teljesen beszippantotta. Nos, a Jumanji: Vár a dzsungelben ez történt két évvel ezelőtt, és ugyanezt élhetjük át a harmadik részben, aminek a nem túl ötletes A következő szint címet adták. Hőseink az eredeti, 1995-ös filmhez képest most sem táblás játékkal veszik fel a harcot az unalom ellen, hanem újra a retro számítógépes konzol teszi le őket a dzsungel kellős közepébe. Aki azt hiszi, hogy ez a Celeb vagyok, ments ki innen című RTL-es agyhalál IMAX-es változata, az téved, a Jumanji megtekintése után elég kiszellőztetni a fejünket, míg az RTL-s szériák után kamillás vattával kellett borogatni az agyunkat. 

PZL – 061.hu

A két évvel ezelőtti dzsungelharcban több volt a poén, most viszont látványosabbak az akciójelenetek, amelyeket  eredeti helyszíneken forgattak, így azok nagyobbat ütnek, mint mondjuk a Marvel cseppfolyós, zselatinban abált 3D-s képregényes adaptációi. A Jumanji – Következő szint eleve a karakterek, bemozgatásáról szól, így érthetően remekül kidolgozták a figurákat, akik persze csak az avatárjaikban lesznek igazi egyéniségek, de az alkotók csavartak egyet a szerepjátékokon, és egy-egy játékos idővel avatart cserélt, ami némileg olyanná tette a filmet, minta egy vizsgaelőadást látnánk a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Maga a történet vékony, a Rejtő Jenő légiós kalandjaiból ismerős figurák menekülnek a vérstruccok hordája elől, illetve egy függőhídon veszett majmokkal kell közelharcot vívniuk, illetve még néhány menekülést abszolválnak, miközben egy varázskristályt kell felkutatniuk, szóval ezt bármelyik TV2-n vasárnap délután futó Tia Carrere thrash fantasy hozza, viszont a köré rakott, valós időben játszódó mese már hozzáad a történethez némi érzelmet. 

A két kedves, zsémbes öregúr, Eddie Gilpin (Danny DeVito) és Milo Walker (Danny Glover) szenilis marháskodása új szintre rakja a mozit, emberi bájt kölcsönöz az egésznek, sőt, a film emeli a tétet, az öregeket is beszippantja a Jumanji, és fiatalos karakterekben születnek újjá. Az alkotók itt nem állnak meg, mert a Bethany Walker (Madison Iseman) ló képében jelenik meg, és az tényleg nagyon vicces, amikor a paci úgy dobálja a sörényét, mint egy beindult csajszi. Aztán a film pont a lovacskás jeleneteknek köszönhetően kap némi fantasy-gellert is, mert a lónak szárnyai is vannak ám, és akkor nem beszéltünk még arról, hogy a film a dzsungeltúra és a sivatagi show mellett egy Trónok harca-szerű falon-túli Észak-világban játszódik. Szóval, a karakterépítésben van kreatív muníció, szerelmi szál is keretezi a történetet, így az hiába lenne ez egy B-filmes akciómozi, a posztmodern játékossága megmenti a mesét.

És ott van Ruby Roundhouse (Karen Gillan), Martha avatárja (kommandós, táncos, harcművész), aki csini rövid nadrágjában akkor is izgalomban tartja a filmet, amikor az éppen leülne. Szóval, a Jumanji – Következő szint ügyesen adagolt, szórakoztató és szerethető, kalandfilmes toposzat ügyesen variáló, azokra reflektáló családi trash-mozi, amely ha akarjuk a két nagy nevettető, Danny Glover és Danny DeVito jutalomjátéka, és akkor nem beszéltünk a szintén vígjátékokban brillírozó Jack Black parádés alakításáig. Szóval, ezt a bizonyos következő szintet maga a produkció is meglépi.

Jumanji – Következő szint
amerikai akcióvígjáték
szereplők: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart és Karen Gillan
rendezte: Jake Kasdan
Bemutató dátuma: 2019. december 12.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •