Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Négy olyan városban turnézott a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az elmúlt héten, ahol korábban még sosem léptek fel. Vilnius, Riga, Szentpétervár és Ravenna közönségének is ismeretlen volt a BFZ-élmény, de a kritikák szerint a zenekar új közönségét is levette a lábáról.

061.hu

A veszélybe került Budapesti Fesztiválzenekar balti turnéját a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartotta – különösen a vilniusi, rigai, szentpétervári és ravennai koncerteket, ezért a turné 60 millió forintos deficitjét kipótolta, a zenekar pedig kiutazhatott Európa nagy presztízsű fesztiváljaira. Vilniusban a kritika szerint „egy álom vált valóra” a Fesztiválzenekar fellépésével, Gintautas Kevisas, a fesztivál művészeti vezetője pedig már előre jelezte, hogy a BFZ fellépésével a közönségnek valami igazán különleges élményben lesz része.

A rigai sajtóvisszhang szerint „fenomenális” volt a Fesztiválzenekar koncertje. Kiemelték a „tökéletes harmóniát és egységet”, a zenekar „inspirált játékát” és az „elemi erővel megszólaló” VIII. Dvořák-szimfóniát. Emellett külön méltatták Várjon Dénes mesteri, szabad és könnyed zongorajátékát. A szerző mindezeken túl arról is írt, hogy a BFZ nem csak Fischer Iván, de egész Magyarország büszkesége.

A Fesztiválzenekar Oroszországban korábban csak kétszer koncertezett, mindkét alkalommal Moszkvában. Ezúttal a szentpétervári Fehér Éjszakák Csillagai Fesztiválon a Mariinsky Színház nemrég felújított koncerttermében játszottak, ahol a beszámolók szerint „csodálatos koncert” után a ráadással sikerült végleg lenyűgözniük a közönséget. „Amikor a zenekar felállt és oroszul kezdett el énekelni, először megfagyott a levegő az ámulattól, aztán a közönség ovációban tört ki.” A ráadás a ravennai közönséget is elvarázsolta, a BFZ teljesítményéről pedig így írt a sajtó: „A koncerten bebizonyosodott, hogy ez a zenekar tényleg egy nagy család, ami magyarázat a zenészek kiváló, harmonikus játékára is.”

A rigai, a vilniusi és a ravennai koncerteket élőben közvetítették a helyi rádiók is. A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb augusztusban turnézik, akkor London, Koppenhága, San Sebastian és Santander lesz az úti cél.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •