Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Egy külföldi turnét, több budapesti nagyzenekari hangversenyt, valamint számos ifjúsági és egyéb koncertet kényszerül lemondani a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), miután idei fővárosi támogatása 260 millió forintról 60 millióra csökken. A BFZ tiltakozásul flashmobot szervez május 7-én Budapesten – jelentette be Fischer Iván zeneigazgató.

MTI

A karmester hangsúlyozta: több mint harminc éve, hatalmas odaadással szolgálják Budapest zenei életét, többek között a kisgyerekeknek szóló kakaókoncertekkel, a fiataloknak meghirdetett éjféli hangversenyekkel, a népes törzsközönségüknek szóló számtalan fellépéssel és a tízezrek által a Hősök terén élvezett szabadtéri koncertekkel. “Budapest vezetősége most úgy döntött, hogy megfosztja a budapestieket ezeknek a koncerteknek jelentős részétől” – fogalmazott Fischer Iván, hozzátéve: a 200 millió forintos elvonás hirtelen, a szezon közepén, mindenféle konzultáció nélkül történt.

A döntés következtében el fog maradni harminc iskolai Hangszerkóstoló program, tíz gyermekopera-előadás, a Müpában három nagyzenekari hangverseny és decemberben egy éjféli koncert a Millenárison. A BFZ nem tud elmenni idén tíz idősek otthonába, elmarad három templomi Bach-hangversenye, három elhagyatott vidéki zsinagógába tervezett fellépése, a hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett három koncertje, de a zenekarnak le kell mondania egy külföldi turnét is, melynek során a Ravennai Fesztiválon, Vilniusban, Rigában és a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiválján szerepelt volna – sorolta Fischer Iván. A zeneigazgató elmondása szerint a BFZ minden koncertet meg szeretne tartani, de a zenekar hosszú távú biztonsága érdekében nem tehet mást. “Budapest többet érdemel: olyan városvezetést, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról” – fogalmazott. 

Fischer Iván bejelentette, hogy május 7-én nagy flashmobot szerveznek Budapest egyik terére, ahová elhívják Tarlós István főpolgármestert is. A Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén döntött arról, hogy a BFZ éves támogatását a tavalyi 260 millióról idén 60 millió forintra csökkenti, a költségvetés nyári módosításakor azonban a közgyűlés visszatérhet a zenekar támogatásának kérdésére. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes ekkor elmondta, hogy a BFZ az államtól jelentős, több mint egymilliárd forintos támogatást kap, Tarlós István pedig arról beszélt, hogy a főváros nagyra értékeli a BFZ tevékenységét, és a támogatással önként vállalt feladatot teljesít az önkormányzat. “Nehéz körülmények között is kiharcoltuk és kicsikartuk” legalább ezt a hatvanmilliós támogatást – hangsúlyozta a döntés meghozatalakor a főpolgármester.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •