A csirkefarhát, parizer és vizes zsemle kombó úgy tűnik, hogy már egyre kevesebb ember igényét elégíti ki, ha tudatos és egészségmegőrző táplálkozásról esik szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyre jobban terjednek azok a trendek és szokások, amik ezt kielégítve igyekeznek a jó ember szolgálatába állni, hiszen mégis csak egyszerűbb elkerülni a veszett róka harapását, ha egy mód van rá, mint leülni kávézgatni és várni, hogy megérkezzenek a mentők, hogy beadják a tetanuszt, remélve, hogy nem lesznek szövődmények. A megelőzés jó, ismételgették a varázsszót elszántan maguk elé meredve a befektetők, hiszen európai trendről van szó, ami több milliárdos, úgyhogy belevágtak és megnyitották a Bijó központot a Róbert Károly körúton, hogy a mindent egy helyen konzuméhségünket kielégítsék, hiszen az idő pénz, a pénz pedig nagy úr, akinek szeretünk szót fogadni.

GYŐRI MIKLÓS – PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

Van valami különös bája annak, amikor arról beszélünk, hogy bedobok egy bio almát, vagy, hogy leugrok a közeli bio piacra és veszek néhány zöldséget és gyümölcsöt, hogy a nyomelemeket, vitaminokat és ásványi anyagokat ne csak betűk formájában fogyasszam. Mert hát hiába nem küld sms-t a testünk, hogy heló, fogytán van a kalcium, szerezz már egy kis mákot vagy valamit, vagy, hogy a tegnap éjszakai duhajkodás erősen lemerítette a magnézium készleteinket, és már akartam dobni neked egy e-mailt, csak hát annyi dolgom volt, meg a szerver is akadozott, tudod hogy van ez. De amikor arról beszélünk, hogy de tényleg vettem 1 kg bio almát és most nekem aztán nagyon jó lesz, sokat látott nagyszüleink is erős hümmögéssel vagy értetlen kuncogással válaszolnak, mintha a bio szó önmagában lenne a vicc, mert nem értik. Mi az, hogy bio? A bio előtagot ugye akkor szokták használni, amikor azt szeretnék feltüntetni, hogy valaminek az előállítását vagy termesztését igyekeztek a lehető legkevesebb vegyszerrel vagy éppen teljesen vegyszermentesen megoldani. De hát az ő idejükben volt az alma, meg a körte. Olyan nem, hogy alma és bio alma.

És jogosan merül fel az emberben, hogy jah, hogy az utóbbi évtizedek alatt, az ipari fejlődéssel együtt elterjedt tömegtermelés bizony nem kímélte a földeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Csak a jó ég tudja, hogy az elmúlt mondjuk 60 évben hány millió tonna vegyszert és kemikáliát szórtunk a földekre és növényekre, hogy erősebbek legyenek, hogy ne falják fel őket a kártevők, hogy ellenálljanak a időjárási viszontagságoknak, de legfőképpen, hogy a hektáronkénti termésátlag az egeket verje. És bizony ennek meg is lett az eredménye. Mert hát az előbb cselekszem, aztán gondolkodom jó hülye módjára vitték ezt végbe, lásd azon rovarirtó szereket pl, amiket évekig használtak, miután rájöttek, hogy ja, igazából rákkeltő hatású az emberre, és egyébként is 30 év múlva is vidáman ki fogjuk mutatni a véredből, de ne izgulj, a gazdaság száguld. Szóval eljutottunk oda, így a kétezres évekre, alig fél évszázad intenzív növénytermesztés után, hogy lemész a piacra, és olyan csodálatosan kerek és szép nagy gyönyörű piros almát veszel, mondjuk fillérekért Spanyolországból, de sok esetben itthonról is, aminek nagyjából semmilyen íze, vitamin és ásványi anyag tartalma nincsen.

Környezetünk és táplálékunk minőségromlása = egészségkárosodás

Ahogy a minap egy ismerősöm mutatott rá nagyon találóan egy beszélgetés folytán, hogy mi vagyunk kb. az utolsó generáció, aki még emlékszik arra, hogy milyen a rendes íze mondjuk egy epernek, körtének vagy baracknak. És még csak a harmincas éveink elején járunk… De nem adjuk fel, hiszen szeretjük a hasunkat.

Tehát eljutottunk a poliészter zöldségekig, gyümölcsökig, amikor is a tünde konzorcium Középfölde messzi hegységeiből figyelve az eseményeket egyszer csak elérkezettnek látta az időt, hogy bevesse titkos fegyverét az emberiség megmentéséért, a bio élelmiszereket. Hiszen az emberek gonoszak, zsarnokok és kapzsik, akik nem tudnak bánni a földdel és nem látnak tovább saját pénztárcáiknál.

A Bijó egészségközpontban viszont találunk bio almát is vagy aszalt szilvát, és minden mást, ami ahhoz kell, hogy többek között a testünkben felhalmozódott méreganyagokat valahogy eltávolítsuk. Alapjaiban véve a Bijó Egészségközpont koncepciója egyáltalán nem rossz. Az egy helyen mindent elv még működhet is. Igaz, hogy jó néhány kis bio bolt van a városban, viszont a márciusban nyílt Bijó hozta be először azt a megoldást, hogy nem csak a kis- és nagykereskedésben vásárolhatsz különböző egészségmegőrző dolgokat, de az első emeleten berendezett Bijó Energia Öngyógyító Központban rengeteg különböző kezelést is igénybe vehetsz természetgyógyászok tucatjaitól. Legyen szó akupunktúráról, masszázsról, meditációról, csikungról, jógáról vagy éppen pszichológiai kezelésről, virág terápiáról, asztrológiáról vagy táplálkozási tanácsadásról. De ez még csak a jéghegy csúcsa, vagyis az ezoterikus Bábel torony néhány emelete. A befektetők nem aprózták el a dolgot. A földszinti áruházban a sajtóanyag szerint 17 000 termék közül lehet válogatni, de helyet kapott egy konferencia-központ és egy igazán hangulatos teaház is.

Szóval azok, aki nagyjából nyomon követik, hogy a fogyasztói társdalomra berendezkedett ipar milyen hatással van egészségünkre hosszútávon, nagyon is örülnek egy ilyen központnak. Ha már hagyományosan a piacok minősége kezd olyan szintre süllyedni, mint egy 100 forintos kínai bolt, akkor azért tényleg elkezdünk aggódni, hogy de akkor hogyan és mit egyek, mert hát mégiscsak szükségem van egy csomó nyomelemre, vitaminra és ásványi anyagra, ami a felpumpált labda almákban vagy vizes paradicsomban már rég nincs meg olyan mértékben, ami nekem kéne. Főleg, hogy a bennük felhalmozódott növényvédőszerek szépen lerakódnak testünkben, amiknek talán nem ott lenne a legjobb helyük és akkor még nem is beszéltem a prosztata parákról.

Tökmagolaj, amaránt, Rooibos tea, gluténmentes rizstészta, mosódió, búzafű tönkölybúzából, lencsíra-étolaj, vegyszermentes szappan, fluorid mentes fogkrém, mind olyan dolgok, amikről lehet, hogy soha nem hallottál, mégis hihetetlenül jó hatással vannak az egészségedre úgy, hogy közben nem vágják haza a májad, az immunrendszered vagy a pajzsmirigyed. Ugyanakkor a Bijó a gluténérzékenységben szenvedőkre és cukorbetegekre is gondolt, rengeteg termék közül válogathatnak ők is. De mindenki más is, legyen szó akár szájápolásról, gyógynövényekről és teákról, higiéniai termékekről vagy öko tisztítószerekről. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a méreganyagok nem csak a szájon át, de bőrön felszívódva is képesek igencsak kellemetlen tüneteket produkálni. Úgyhogy óvatosan a kőolaj alapú kozmetikumokkal, sőt, legjobb, ha szépen elkerülöd őket, mert erre is van már nem kevés alternatíva.

Ha viszont úgy gondolod, hogy ezen cikk olvasása csak felpiszkálta a vércukrod, hogy már megint mi ez a marhaság és lehúzás, akkor azt javaslom, hogy igyál egy citromfű vagy macskagyökér teát és kezd el szépen olvasgatni az interneten található cikkeket az egészségmegőrzésről és a különböző méreganyagokról. Szerencsére már rengeteg oldal, magyar nyelvű is, foglalkozik ezekkel a témákkal. Úgyhogy nyugodj meg és hidd el, hogy rengeteg méreganyag jut a szervezetedbe nap, mint nap, amik hosszútávon elég csúnya betegségeket képesek okozni, miközben vitaminokból és ásványi anyagokból pedig csupán a töredékét viszed be a szervezetedbe a szükségesnek. Ha a harmincas éveid elején jársz, akkor pedig ideje, hogy szépen átállj egy egészségtudatosabb életformára, amíg még nem késő, mert hiába nem küldd privát üzenetet mondjuk a bélrendszered, hogy gázok vannak, attól még lehet, hogy van baj. Úgyhogy ésszel.

A Bijó weboldala: http://bijo.hu/