Augusztus 4-én csütörtökön  a szentendrei Duna parton avatják fel  Vincze Ottó River-pool című dunai térinstallációját, ami a szentendrei Art Capital Fesztivál egyik nyitó eseménye lesz. A Szentendrén élő képzőművész, aki főként különleges térinstallációiról ismert, most visszatér egyik kedvelt szimbólumához, a színes hajózási bójákhoz, amikkel most éppen fordított biliárdhelyzetet teremt a folyóvizen.

 061.hu

Szentendrén vagyunk, a szentendrei Duna parton, ott, ahol a valamikori szentendrei kikötő működött a városközponttól kicsit délre.  Ezen a nyugodt partszakaszon, a pataktoroklat két oldalán az itteniek szeretnek lemenni a parthoz, fürdeni is szoktak itt, ráadásul a közelben van egy büfé, délebbre a Postás strand. A vízen színes hajózási bóják úsznak, pontosabban a víz mozog és a golyók állnak, mint egy fordított  biliárdhelyzetben: utóbbinál ugye, az asztal stabil és ott a golyók mozognak. A mederfenékhez rögzített golyók elrendezése véletlenszerű, tervezett logikát nem követ,  de azért a bója golyók itt is mozognak, hiszen mozgatja őket a sodrás vagy az elhaladó nagyobb hajók által keltett hullámzás.

Érdemes megemlíteni, hogy Vincze Ottó térinstallációi többnyire utalnak a helyszín archeológiájába is: itt éppen hozzávetőlegesen annyi bója kerül a vízre, ahány hajóból valaha a szentendrei délszláv, dalmát, és görög lakosság kereskedőinek régi flottillája állt. A bóják színesek, számozottak, ugyanúgy, mint a biliárdgolyók, van fekete golyó, fehér golyó, és rajtuk fehér körlapban számok – ezért lett a neve is River – pool , az alcíme pedig Vízballonok. A vízi installációt Szentendre város és a Ferenczy Múzeumi Centrum Art Capital Fesztiváljának közös szervezésében avatják fel – az  idén elinduló Art Capital fesztivál a városhoz kötődő hagyományokra és művészeti progresszióra egyszerre épít majd úgy, hogy a Szentendre valóban a Művészet Fővárosa legyen. Vincze Ottó sosem programszerűn foglalkozott a vízhez kötődő munkákkal, mégis mindig visszatér hozzájuk. Egyrészt szentendreiként közel él a vízhez – a mostani helyszínhez is -, másrészt egyik első nagysikerű térinstallációja szintén hajózási bójákból készült el az Infópark A épületének 18 méter magas belső átriumában. (Pionír lendület, 2010)  

0O3A9331

Az első térinstalláció Türingiában készült még 1997-ben. Szintén összefüggésbe hozható volt a vízzel, csak itt az esővíznek jutott meghatározó szerep. A MOM Park plázagalériájában is a többemeletes belső térbe tervezett. Ott az uszodában használatos, sávelválasztó kötelekkel keretezte a függőlegesen futó üveg liftházat, amivel egyszerre reagált a lift előtti szökőkút medencéjére, és a mélygarázsból, a föld alól érkező vásárlókra, akik mintha a piros – fehér – kék kötelek között, egy uszodapályán úsztak volna a lifttel felfelé. Az árvíz Szentendrén is gyakori vendég – most is egy árhullám miatt kellett a River pool  avatását elhalasztani.  Először csak látványtervként, egy nagy méretű fotón szerepelt 2011-ben, a Maurer Dóra által szervezett Művek vízre – tervek , modellek című kiállításon a Városligeti tavon, majd most a szendendrei önkormányzat kérte fel, hogy építse meg teljes nagyságában.

Vincze Ottó munkáit egyszerre jellemzik a merész méretek, a rendezettség és a légiesség, a letisztult, pontos geometria és a ritmust adó ismétlődés. De a rendszerbe szervezett és a vízen állva úszó hajózási bóják a tér múltját is megidézik, rejtőzködő történeteket hívnak belőle elő. A River pool installáció rejtett utalásokkal kötődik Szentendréhez: például azokkal az apró jelekkel, amik az élénk színű bójasortól elütő, fehér bóják oldalán láthatóak. Hasonlóakat a figyelmes szemlélő sok Főtér környéki ház kapuján is felfedezhet: ezek a zárójelek voltak a szentendrei kereskedők jelvényei. A kettős keresztből, horgonyból és a 4-es számjegyből álló faragott szimbólumokban előbbi a pravoszláv egyházhoz való tartozást jelentette, a folyami kereskedelem jele a horgony volt, a négyes pedig az akkori tisztes kereskedelemre utalt – azaz a négy százaléknál magasabb haszon nem számított tisztességesnek…

Fotó: Deim Balázs

Riverpool – Vincze Ottó dunai térinstallációja Szentendrén
megnyitó: 2016. augusztus 4-én 18 órakor
megnyitja: Kopin Katalin művészettörténész