Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Április elején három koncertet is ad Svédországban Bob Dylan, a 2016-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, ami lehetőséget ad az amerikai énekesnek arra, hogy előadást tartson a Svéd Akadémián – ez az előfeltétele annak, hogy megkapja a 8 millió svéd koronával (negyedmillió forint) járó elismerést.

MTI

A Live Nation csoport hétfőn bejelentette, hogy Dylan, aki személyesen nem vette át Nobel-díját a szombati stockholmi ünnepségen, két koncertet fog adni a svéd fővárosban április 1-2-án és egyet a dél-svédországi Lundban április 9-én. A zenész honlapja szerint Dylan összesen 11 koncertet ad Észak-Európában, a svéd fellépések mellett egyet Írországban, Dublinban, egyet Belgiumban, hatot pedig Nagy-Britanniában április 1-je és május 11. között. A Nobel-díj előírásai szerint ha nem veszi át díját december 10-én Stockholmban, a kitüntetettnek hat hónapon belül kell megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában, nem feltétlenül a svéd fővárosban.

Sara Danius, a Svéd Akadémia főtitkára közölte, hogy a részleteket még egyeztetni fogják, de arra számít, hogy valamit valamilyen formában megszervezhetnek Dylannel. November 18-i közleményében a Svéd Akadémia arról írt, hogy egy esetleges koncert a svéd fővárosban “tökéletes lehetőséget” nyújt azt előadás megtartására. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy amikor Doris Lessingnek 2007-ben odaítélték az irodalmi Nobel-díjat, a brit író megírta előadását és elküldte svéd kiadójának, aki felolvasta azt a stockholmi ceremónián.

Bob Dylan, aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában, a zsűri indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. Stockholmban szombaton adta át XVI. Károly Gusztáv svéd király az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan előre jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem lesz ott. Helyette zenésztársa, Patti Smith amerikai punkikon vett részt az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain’s A-Gonna Fall című híres dalát.

Dylan egyben köszönetet mondott a Svéd Akadémiának az irodalmi Nobel-díjért és elnézést kért, amiért nem személyesen vette át a kitüntetést. Beszédét az Egyesült Államok svédországi nagykövete olvasta fel a díjátadót követő banketten. “Sajnálom, hogy nem lehetek jelen személyesen, de lélekben ott vagyok” – üzente Bob Dylan, hozzátéve, megtisztelőnek tartja, hogy ilyen rangos díjban részesül, és bekerül az irodalom óriásai közé.

Kép: Rolling Stone

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •