Terjedelmét és hangulatát tekintve a Boban Markovic Orkestar MRAK című új lemeze olyan lett, mint egy jó balkán buli a maga kihagyhatatlan csúcspontjaival és szomorúságba hajló mélységeivel. A Fonó gondozásában megjelent lemez egy válogatás, amely egyszerre tradicionális és aktuális, ismerős és idegen, harsány és visszafogott.

MP – 061.hu

A zenekar tájékoztatása szerint a zenei anyag 2018 rendkívül sűrű koncertszezonjában készült: sokat turnéztak külföldön és a koncertek közötti olykor rendkívül hosszú és fárasztó szünetekben születtek meg a jobbnál jobb zenei ötletek, de szállt a muzsika a zenekari buszban is. „Azon kaptuk magunkat, hogy mire a helyszínre érkeztünk, készen állt a kórus rész a következő új nótából” – írja a menedzserük.

Az album első felvételével a ’balkán bulink’ nyitószámával egyből bekezd a banda egy pörgős táncolható slágergyanús szerzeménnyel, amely a szokástól eltérően nem népdal alapján íródott, hanem zene és szöveg tekintetében is Boban Markovic nevével fémjelzett. „A Mrak szó jelentése sötétség, a dal pedig egy sötét gondolatokkal birkózó ember hazatérését meséli el. Nehéz szívvel érkezik meg a vándor szerettei körébe, mégis feloldják benne fénnyel a világ ütötte sebeket. Fénnyel és zenével, ami a mi esetünkben természetesen egy és ugyanaz. A dal kiemelkedően jónak találtatott, és így egyértelmű volt a döntés: videoklip születik hozzá” – olvasható a zenekar, illetve a Fonó közleményében.

Mint írják, a klip forgatására a Duna budapesti szakaszára béreltek hajót, és meghívtak két néptánccsoportot is, amelyek a színpadi produkcióikban szoktak szerepelni. A videón ezúttal nem koreográfiát táncoltak, csak azt örökítették meg, hogyan buliznak a Dunán Budapest fényeivel a háttérben. A tavaly novemberben bemutatott videoklipet sokan Budapest imázsfilmként kezdték emlegetni, hiszen a film díszleteként sok jellegzetessége megmutatkozik a városnak.

Az új albumon nem csupán tradicionális balkán rézfúvós hangszerek jelennek meg, hanem merész kísérleteket végeztek, hogy a világzene fogalmát tovább szélesítsék a Boban Markovic Orkestaron belül is. Néhány dal EDM-be hajló zenei hátteret kapott, és elektronikus effektek is többször hallhatók a lemezen.  A két utolsó szám a két ráadás dal, mindkettő egy-egy híres feldolgozás. Az első a Gypsy Kings Djobi djoba című dalának rezes változata, instrumentális feldolgozása, amelyben a fő szólamot természetesen a trombita játssza. A másik feldolgozás a balkán rezesbandák repertoárjából kihagyhatatlan, bonus track-ként szereplő Ederlezi, amelyet ezúttal Alexandra Borisova bolgár énekes-színésznő ad elő.  A dal a ráadás ráadása, egy végletekig kidolgozott és kibontott változata az eredetinek, méltó befejezése a Boban Markovic legújabb korongjának.

A Boban Markovic Orkestar több ízben ellátogat majd Magyarországra is a közeljövőben. A nyár folyamán itt lesz a csapat látható a színpadon:

május 4. Balatonalmádi, Városi Ünnepség 
május 18. Tápiószele, Tárogató fesztivál
május 19. Debrecen, Nagyerdei Víztorony
május 31. Szarvas, Zebra Club
június 7. Sopron, Búgócsiga Akusztik Garden
június 9. Zalaegerszeg Fesztivál
június 15. Budakalász Fesztivál
július 21. Kapolcs, Művészetek Völgye Palya Beával
augusztus 23. Budapest, KOBUCI Kert