Nem mindennapi videoklipet álmodott meg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Rabok által írt, szerkesztett és előadott dalt filmesítettek meg, amellyel arra hívják fel a figyelmet, hogy esélyt kell adni az elítélteknek, a gyermekeket pedig a rosszat elkerülve a jó útra terelni. A zenei börtönmisszió mentora Várnagy Andrea zongoraművész.

061.hu

A klip a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Színjátszó Köre által írt Szent Adorján életéről szóló színdarab egyik zenéjére, az Isten ma kinyitott egy ablakot nekünk című dalra készült. A kisfilm egy szabadulástörténetet mutat be, amely azt szimbolizálja, hogy a fogvatartottak a reintegrációs alkotó munkájuk által kiszabadulnak bezártságukból. A váltakozó képek bemutatják a kontrasztot a dalban is megénekelt két világ között, a felemelkedést, elismerést, melyet a darabban játszó művészek átélhettek a József Attila Színházban, ahová kitartó munkájuk révén eljuthattak, kivívva családtagjaik elismerését, megbecsülését.

Zongorán közreműködött Várnagy Andrea, művésznő és szereplőként a fogvatartottak színjátszói mellett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei és Böjte Csaba is feltűnnek. A forgatásokban és az utómunkákban a dévai gyermekek is segítettek, akik a Gyermek Jézus Stúdió munkatársai, szakmai vezetője pedig Török László, aki rendezte, és forgatta a videót. A klipet Kaposváron, a ZeneVarázslat című rendezvényen mutatták be, ahol Csaba Testvér a zongoraművésznővel együtt mesélt missziós élményeiről.

Böjte Csaba szerint a zene olyan dolog, ami felszabadítja a gyerekeket, és a bennük lévő értékek felszínre törnek.

„Amikor behoznak hozzánk egy gyereket, akkor mindig azt mondom, hogy hátha ő lesz a 21. század Kodály Zoltánja vagy József Attilája. Nem tudni, mi rejlik benne, és ez a szép szülői, pedagógusi feladat, hogy kihozzuk belőlük a legjobbat. Isten ugyanis selejtet nem teremt, valamit beletett az ő kicsi szívükbe is, és ez nem csak a gyerekeknél működik, hanem a raboknál is…”

– mondta a szerzetes. 

Várnagy Andreát meglepte Csaba egyedi ötlete, ám örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Látva az alázatos munkát, átélve a megható pillanatok csodáját, amelyben a fogvatartottak a nevelőkkel alkottak, muzsikáltak, végig éreztem, hogy áldás van az elkezdett úton”

– fogalmazott a zongoraművész.

Tizenhétezer rab ül manapság Magyarországon börtönben, és negyvenezer gyermeknek kell nélkülöznie elítélt édesapját vagy édesanyját. A fogvatartottak 60 százalékának pedig a felmenői is voltak már rácsok mögött. Böjte Csaba szerint nagyon lényeges, hogy ezzel foglalkozni kell. Elmondta, az ő ötlete volt a közös album, amelyen Várnagy Andrea zenél, a rabok dalolnak, ő pedig prédikál. A címe a Hangokba zárt szabadság, amelynek ők maguk tervezték a külsejét is, és nyolc fegyház különféle kórusa énekel egy-egy dalt.

„Számomra olyan nagy élmény volt, amikor elénekelték a fiúk a dalokat egymás kezét megfogva, könnyek között, és a családjuk, a saját gyermekeik tapsoltak. Éreztem, hogy Isten ma is képes csodákat tenni, és ezeknek az embereknek a szívéből kihúzza a szépet.”