Csavargódal címmel tart életműkoncertet a Bojtorján együttes hétfőn a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

MTI

A Magyarországon a hetvenes-nyolcvanas években rendkívül népszerű eastern country stílus egyik legjobb zenekara 27 év után lép újra színpadra. A Bojtorjánban Pomázi Zoltán (gitár, ének), Vörös Andor (steelgitár, bendzsó, mandolin, ének), Kemény Győző (hegedű, konga, ének), Buchwarth László (akusztikus gitár, mandolin, ének) és Barna Zoltán (dob, ének) szerepel. A zenekar 1977-ben alakult, 1981-ben jelentette meg első – és legfontosabb – lemezét Csavargódal címmel. A lemez producere Szörényi Levente volt, az akkor szintén a country műfajában alkotó Fonográf együttes frontembere. A Történetek című anyag 1983-ban jött ki.

A csapatot a nyolcvanas évektől Európába és Amerikába egyaránt többször meghívták játszani, fesztiválokra és turnékra. Felléptek Nashville-ben, a világ legnagyobb countryzenei fesztiválján, ahonnan BMI-nagydíjjal tértek haza. Az Egyesült Államokban éveken keresztül ismert volt a zenekar, zenéltek a legnépszerűbb televíziós showműsorban, a David Letterman Show-ban, de játszottak együtt Jerry Lee Lewis-zal, Carl Perkinsszel és Johnny Cash-sel is. A Bojtorján az egyedüli magyar együttes, amely koncertet adott a londoni Wembley Arénában. Itthon az együttes gyereklemezeket is készített, kísérte Halász Juditot.

Az együttes klasszikus felállása a nyolcvanas évek végén széthullott, a tagok között pereskedés is volt a névhasználat miatt – Pomázi Zoltán a kilencvenes évek végétől Új Bojtorján néven zenélt különböző társakkal. November 30-án az életműkoncerten elhangzik egy új dal, és megszólal valamennyi nagy sláger, köztük a Csavargódal, az Ahol a lusta folyó…, a Vigyázz magadra, fiam, az Összetartozunk vagy az Úgy szeretném. A zenekar játszani fog karácsonyi lemezéről is.

A közreműködők között lesz Pintér Zsolt (hegedű, mandolin), Szlovák László (öthúros bendzsó), Tóth András (elektromos gitár), Szula Miklós (basszusgitár), valamint egy vonósnégyes, illetve a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban feltűnt Csabay Zsuzsanna Virág fuvolista. A koncertből hanganyag és DVD is készül.