Egy hete érkezett a hír, hogy a Variety magazin beválasztotta Szőke Abigélt a tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató idei listájára. A fiatal színésznőre a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listájára is felkerült Akik maradtakban nyújtott alakítása miatt figyelt fel a szakma. A magazin már a tavaly megjelent kritikájában is ódákat zengett Abigélről: azt írták, a 21 éves színésznő erőteljes alakítást nyújt a filmben, sőt, “elcsavarja a nézők fejét”. Szőke Abigéllel többek között arról beszélgettünk, hogyan készül a Berlinale fogadására, ahol a filmvilág fejesei előtt mutatkozhat majd be.

MÉNES MÁRTA – 061.hu

Két hét múlva a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a szakma és a sajtó előtt lesz alkalmad bemutatkozni. Hogyan készülsz erre az eseményre?
Németországban születtem, így szerencsére van egy alapom, így ha gyakorlom a nyelvet, tudok kommunikálni. Az utóbbi időben az angolt is volt szerencsém sokat gyakorolni a filmmel kapcsolatos utazások során, és abszolút motivált vagyok a nyelvvel kapcsolatban. Úgy érzem, folyamatosan fejlődök, ahogy gyakorlom. Nagyon jó érzés, amikor egy másik nemzetiségű emberrel meg tudjuk érteni egymást. A nyelvi nehézségeken a kíváncsiság lendít tovább, a másik megismerésének vágya.

Lesz, aki ott fogja a kezed?
Igen, Muhi Zsófi castingdirektor, aki egyben a tanárom, ott lesz velem, ő egy nagyon inspiráló személy. Szerencsés, ha ilyen eseményekre elkísér valaki, így jobban tudok koncentrálni az adott pillanat megélésére, és nem aggódok, hogy elveszek, mert a mosdó helyett például máshova tévedek.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Három éve Tenki Réka is felkerült erre a listára, a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakítása miatt figyeltek fel rá. Ő azt mondta, a berlini bemutatkozás nem hozta meg az áttörést, nem keresték többen telefonon, nem árasztották el a nemzetközi filmes felkérések. Felkészültél erre a forgatókönyvre is?
Nem vagyok benne biztos, hogy azoktól az emberektől függ, hogy lesz-e munkám, akikkel kint találkozom majd. Ugyanakkor a film kapcsán nagyon megindultak a dolgok körülöttem. A már említett 10 Europeans to Watch 2020-as lista mellett megkaptam a Filmkritikusok díját a legjobb női főszereplő kategóriában, úgyhogy zajlanak az események… Kapkodom a fejem, próbálom felfogni, megélni a dolgokat, amelyek iszonyú tempóban történnek. Szerintem jó lesz, ha majd Berlin után kicsit meg tudok nyugodni. Talán a nyáron. Munkák mindig vannak.

Például milyen munkák?
A Pesti Magyar Színházban akadémistaként főleg statisztálok, illetve van egy megnevesített szerepem is, Lator Margit a Pacsirtában. Kaptam pár szerepet színházban, filmben, de különböző okok miatt aztán mégse lett velem jövőjük, amit sajnálok, mert megszerettem a produkciókat. Így viszont jobban tudok koncentrálni az akadémián próbát darabokra: Lovas Rozival A kopasz énekesnőn, Pál Andrással a Csokifalók című cseh drámán dolgozunk, illetve Muhi Zsófival állandó kurzusunk van, ahol rengeteget fejlődünk.

A filmes vagy a színházi munkák állnak közelebb hozzád?
Magyarországon nincs külön filmes képzés, ha valaki színészetet akar tanulni, akkor színházi képzésre vannak lehetőségei. Ez vonatkozik a pályára is: színészként az az alap, hogy színházban játszunk, és ha szerencsénk van forgatunk. Sajnos csak filmezésből nem lehet megélni.

Ha lenne ilyen képzés, arra jelentkeznél?
Igen, nagyon vonz a film világa. A forgatás, az előkészületek, hogy olyan helyekre juthatok el, ahová egyébként nem tudnék: például tetőkre, vagy védett területekre. Ugyanakkor imádok bemenni a színházba, szeretem a hangulatát, vagy a színpadon játszani, komédiázni. A tanáraimmal is rettentően élvezem a munkát, azt érzem, hogy tudunk minőséget létrehozni, élvezzük a munka, azaz próba részét is, és a szűkebb körű előadásokat is.

Másfél éved van még a Pesti Magyar Színiakadémián. Ha végeztél, megpróbálod újra a Színművészetit?
Igen, idén is megpróbálom. Jó olyan helyzetekbe kerülni, amik kihoznak a komfortzónámból. Most tanult motiváló mondatom, ha félsz, már ott is vagy. Ez abszolút előre mozdít.

Korábban Novák Eszter zenés színész osztályába szerettél volna bekerülni a Színművészeti Egyetemen. Úgy fogalmaztál valahol, hogy te jobban akartad őt, mint ő téged. Szerinted miért?
Első évben egyáltalán nem tudtam, hogy kell felkészülni egy ilyen felvételire. Fogalmam sem volt, mi ez az egész. Másodszor úgy mentem oda, hogy az volt a célom, hogy magamat, a jellememet tudjam megmutatni az izgulás ellenére. Nagy feladat lenne kitalálni, hogy a tanár mit szeretne, így a legbiztosabb az, ha én magamat őszintén prezentálom, és ha szeretne velem dolgozni, érdeklődünk egymás iránt, akkor menni fog tovább a dolog. Azzal kapcsolatban, hogy önazonos legyek, sikerélménnyel jöttem ki, a többi nem rám vonatkozik.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült. Már a könyv olvasásakor találtál fogódzót Klára karakterét illetően? Volt egy előképed, hogy mi az, ami számodra megfogható a karakterben?
Ez egy felnövéstörténet, amelynek a korszakait, stációit nagyon erősen meg kellett találni és jeleníteni. Nagy hangsúlyt fektettünk Barnával (Tóth Barnabás, az Akik maradtak rendezője – a szerk.) arra, hogy ezek a korszakok láthatóak, érzékelhetőek legyenek. Körülbelül egy hónapot próbáltunk, hogy hiteles legyen a film elején a durcás kamaszlány, és a fiatal nő is, akivé érik, illetve az Aldóval való kapcsolatuk. Fontos, hogy legyen bizalom a színész és a rendező között, és én teljes mértékben rá mertem magam bízni Barnára, ő pedig nagyon jó színész vezető. Pontos, érzékeny, nem alkuszik meg, és nyitott mindenre. Nagy szerencsém volt vele. Ő is játszik mint színész a Momentán társulatban, valószínűleg ez a több perspektíva is segíti őt rendezői tevékenységében, hogy a színészeit érzékenyen tudja instruálni, így egy közös munka jön létre.

Eldőlt, színésznő leszel? A pszichológia felé is kacsintgattál.
Abban biztos vagyok, hogy most erre szeretnék koncentrálni. Nagyon boldog lennék, ha valamilyen nemzetközi produkcióban is részt vehetnék.

Fotók: Horváth Péter Gyula