Ha a pop a Felszín közös nevezője, akkor belefér a színpadi lámpák fénye és a backstage folyosóinak sötétje is. E két dolgot csak néhány lépés választja el, ahogy csak egy lépésre van a pop és a depresszió is egymástól. Iggy Pop bebizonyítja, hogy egyetlen lépésre sincs szükség: a két dolog egy és ugyanaz. Nemrég jelent meg Post Pop Depression című albuma, ami Iggy Pop búcsúszimfóniája is egyben.

 PZL- 061.hu

Az album az Iggy-életmű különböző korszakaival folytat dialógust, amihez hozzászólnak kiváló zenészei is, többek között a producer és gitáros Josh Homme (Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures), de ott van szintén a Queens of the Stone Age-ből Dean Fertita gitáros, és Matt Helders, az Arctic Monkeys dobosa… Iggy több interjújában is célzott arra, hogy ez a lemeze lesz az utolsó munkája, ezután kipiheni a közel 50 év rock and rollt, amiért sosem kapott veszélyességi pótlékot, mégis ő az egyetlen a Stooges egykori zenészei közül, akinek a legtöbb súlyos üzemi balesete volt a színpadon, mégis még mindig él.

Post-Pop-Depression_FB

De ne kerteljünk, a Post Pop Depression az év egyik legizgalmasabb megszólalása, ami afféle vintage-rock kísérlet, de legalább annyira punk és pop, és valami, ami túl van a popon, és még mi sem tudjuk, hogy micsoda. Ezt a valamit keresi majd meg Iggy, miután tisztességgel lenyomta az albumbemutató koncerteket, és visszavonul. A 40 évvel ezelőtti The Idiot-ot idéző Post Pop Depression majdnem hibátlan lemez, tele míves slágerekkel. Már a nyitó dal, a Break Into Your Heart is megmutatja, hogy a stoner-rock és Iggy krízis rock and rollja valójában vértestvérek, és hogy ehhez a munkához milyen lazán passzol az Arctic Monkeys világa is. 

Az albumon nincsenek üresjáratok, mindegyik dal újabb és újabb fénytörésben mutatja meg a rock and rollt, mint vallást, aminek nincs mennyországa, ha csak a színpad nem az, de azon kívül minden csak pokol. Iggy Pop elkésztette 2016 egyik legfontosabb lemezét, ami méltó párja az idén elhunyt David Bowie Blackstarjának, de míg Bowie egy fekete csillagra utazott, addig Iggy az album utolsó felvétele szerint Paraguay-ra megy, hogy vezekeljen a bűnös rock and roll miatt.

Iggy Pop
Post Pop Depression
Universal
9 szám 45 perc