Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A technikától vezérelt világban üdítő látvány, amikor a parkban vagy a metrón valakinek a kezében nem e-bookot vagy okostelefont, hanem nyomtatott könyvet vagy újságot látunk. A 21. században az emberek teendőiket inkább a Google naptárba írják, mint csinos határidőnaplókba. Így külön öröm volt, amikor egy ismerősöm a Bomo Art Budapestről mesélt, ahol elsődleges cél szorosabbra fűzni ember és könyv kapcsolatát, felébreszteni az alvó alkotásvágyat. Ámulattal hallgattam a magyar kézműves papírcsodákról, a vintage noteszekről, madaras könyvjelzőkről, és tűzzománccal ékesített marhabőr naplókról szóló meséket. Jegyzetfüzet híján nyakamba vettem a várost, és felkutattam a Bomo Artot.  

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

Az üzlethez közeledve hirtelen a Harry Potter könyvek egyik emblematikus helyszínén, az Abszol úton éreztem magam, ahol a varázslatosabbnál varázslatosabb kicsi boltok sorakoznak. A Bomo Art üzlete az elhelyezkedésével, az érdekes cégérével, méretével és kirakatával a Belváros egy mágikus pontja.  

Ahogy kinyílt az ajtó, a rideg plázák papírüzleteitől teljesen eltérő, meleg, harmonikus és bűvös üzletbe csöppentem. A roskadozó polcokon szebbnél szebb kézzel készült, érzéki, bőrkötéses határidő naplók, noteszek, jegyzetfüzetek sorakoztak. Kockás füzet helyett találunk itt stílusos, “házi készítésű” receptes könyvnek valót, ebbe örömmel írhatjuk le a nagymama isteni almás pitéjének vagy töltött káposztájának receptjét.

DSC_0229

A bolt padlóján hatalmas tekercsekben állnak a csomagolópapírok. Ezeket vétek rendeltetésszerűen használni, hisz a papírokról csodálatos halvány rózsák, színes vadvirágok, hívogató gyümölcsök, madarak és rókák is pislognak ránk. “Legtöbben tapétának vagy decoupagehoz használják, mert valóban annyira szépek”– magyarázza az óriás hengereket nézegetve Boldizsár Károly, a Bomo Art alapítója. ” A 10′-es, 20′-as 30′-as éveket idéző designt nem photoshoppal szerkesztjük össze innen- onnan, hanem mi magunk tervezzük őket. Ezekhez  szinte bármi nyújthat inspirációt: akár egy külföldi utazás, egy kiállítás, de akár egy régi képeslap is. Felfedeztem más boltokban a miénkhez hasonló termékeket, de a Bomo Artot a saját grafikák teszik egyedivé és összetéveszthetetlenné.” 

DSC_0223

Jó hír a főváros szerelmeseinek, hogy számos tárgyról köszön vissza Budapest: például az Opera, a Gresham-palota, és még megannyi más csodás fővárosi épület apró részlete, de a város térképe is az ívek díszévé vált.

Vitathatatlan, hogyha valaki a Bomo Artban vásárol, akkor nem kell attól tartania, hogy egy ugyanolyan darab jön vele szembe az utcán. Ám, aki mégis az egyénre szabott megoldások híve, annak ajánlom a webes megrendelést, ahol a mintát, a bőrszínt, a méretet és a papír típusát magunk válogatjuk össze. 

DSC_0247

Ahogy a levelezőlapok, ajándékkártyák és könyvjelzők között matattam, egy kis “varázslatra” is ráakadtam, ugyanis amikor megpörgettem a praxinoszkópot, életre keltek benne a táncoló figurák, a vágtató ló, és a szaltózó fiú. Gyermeki örömmel vettem kézbe a kaleidoszkópot is, és ámulva forgattam a csepp színes világot rejtő egyedi eszközt, amit persze Bomo Art ív borít.

A Bomóban végül mintától, színtől függetlenül mindenki olyat választ, amibe gondolatait, vágyait, emlékeit méltó helyre jegyezheti.

Fotó: Horpáczi Dávid


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •