A U2 ír rockegyüttes frontemberét, Bonót választotta meg első ízben az Év Férfijának az amerikai Glamour magazin.

MTI

Az 1939-ben alapított lap 1980 óta nevezi meg minden évben azokat a nőket, akik nagy jelentőségű tetteket vittek véghez a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a sportban, a divatban, a tudományban vagy a politikában. Keddi közlése szerint a magazin eddig szándékosan nem díjazott férfiakat, ám az ír rockzenész humanitárius munkája, a lányok, valamint a nők jogainak elismertetéséért tett erőfeszítései az Év Férfija cím megalapítására sarkallta a lapot.
“Amikor egy népszerű férfi rocksztár, aki bármit megtehetne az életben, amit csak akar, úgy dönt, hogy a világszerte élő nők és lányok jogiért fog küzdeni, nos, akkor ez igazán alkalmat ad az ünneplésre. Büszkén jelentjük be, hogy Bonót választottuk meg elsőként az Év Férfijának” – közölte a lap.

Az 56 éves zenész tavaly indította el a Poverty Is Sexist (A szegénység szexista) elnevezésű kampányt, amelynek célja, hogy az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az üzleti lehetőségekhez való jobb hozzáférést biztosítson a világ legszegényebb nőinek. A kampány a Bono segítségével 2004-ben életre hívott ONE alapítványhoz kötődik. A szervezet célja, hogy segítse a szegénység és a betegségek felszámolását Afrikában. Bono megköszönte az elismerést a magazinnak, és közleményében aláhúzta, hogy “a nemek közötti egyenlőségért vívott harcot csak akkor lehet megnyerni, ha a férfiak együtt küzdenek a nőkkel”. Mint hozzátette, ha a vezetők nem támogatják a lányok és a nők jogaiért vívott harcot, akkor le kell váltatni őket.

Az amerikai magazin idén Gwen Stefani amerikai énekesnőt, Simone Biles amerikai tornászt, a Black Lives Matter elnevezésű mozgalom három alapítóját, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját, Zendaya amerikai popsztárt, Miuccia Prada olasz divattervezőt, Nadia Murád jazidi emberi jogi aktivistát és Ashley Graham plus-size modellt nevezte meg az Év Nőinek. A kitüntetettek tiszteletére november 14-én rendeznek ünnepséget Los Angelesben.

Kép: etonline.com