Friss mottóval rendezi meg Borszerda elnevezésű sorozatának legújabb kiadását a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), ahol szerda este friss kiállítások, tárlatvezetések, zenei és egyéb programok, valamint a soproni Winelife Pincészetet borai várják a látogatókat.

 A tematikus vezetések elsősorban az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak, de az MNG bemutatja legfrissebb, július eleje óta látogatható kiállítását is: a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című tárlat a felújítási munkák miatt három évre bezárt Szépművészeti Múzeum fő műveiből nyújt gazdag válogatást.

A kiállításban ötvenhét remekmű kalauzolja végig az érdeklődőket az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19-20. század fordulójáig. A Friss Borszerda esten a Winelife Pincészetet és a soproni borvidéket Lukács Szabolcs országos sommelier bajnok mutatja be.

Az este zenei fellépője a magyar dzsessz egyik leginnovatívabb muzsikusaként számon tartott Barabás Lőrinc, aki Eklektric nevű együttesének 2005-ös megalapítása óta többek között olyan zenészek mellett játszott, mint Bonobo, Erik Truffaz, Nicola Conte és Valerie June. A Borszerda esten szólóban áll színpadra: egyszemélyes előadásában laptopon, szintetizátoron, trombitán és effekteken szólal meg a zene, melyben a gépi, szintetikus hangzások, a trombitaszólamok tekervényei és a hangszeres improvizáció vegyül egybe – közölte az MNG.

Július 22-én Extravagáns Borszerda címmel az egri Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot, majd egy héttel később, a Modern Borszerda esten az Arad-hegyaljai Balla Géza Pincészetet látja vendégül a Magyar Nemzeti Galéria.

Forrás: MTI