Végre itt az a névnap, amit nemcsak az ünnepelt szeret! Márton napját és a hozzá tartozó gasztronómiai kihágásokat mindenki kedveli, talán csak a ludak, és az absztinencia hívei nem. November 11-én a hiedelem szerint libát kell enni, mert, aki Márton napján nem eszik libát egész évben éhezik. Márton a bor bírája is, ilyenkor már iható az újbor, így a Márton napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartják, aki ebből iszik, egészséges lesz a következő évben. A program a libasülttel és az újborral máris tökéletes, de aki igazán jót akar, hozzá tesz egy jó vacsora utáni programot is. Újbor mellé most boros filmeket ajánlunk. 

061.hu

Bor mámor Provance (A Good Year)
Aki megnézi a Bor, mámor Provance című filmben Russel Crow-t a nagyon kicsi autójával száguldozni a francia borvidéken, és aki vele együtt izgulja végig, vajon milyen lesz a termés a szőlőhegyen, a film végén biztosan kinyit egy üveg bort, lehetőség szerint vöröset és franciát. Ha társaságban nézzük a filmet, biztosan elfogy az üveg bor, akár még kettő is. Ezt követően az következik, hogy a filmtől és a bortól felbátorodva tervezni kezdjük a saját pincészet létrehozását.

bmp

Bizony, Russel Crow, a csodás tájak, a nyilvánvaló happy end és a látványosan megjelenített gasztronómiai elemek lendületet adhatnak a tervezésnek. A filmet nézve észrevétlenül is „borszakértővé” válunk, olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek. És bár a szőlőbirtokból valószínűleg nem lesz semmi, egy vidám estét mindenképp szerezhetünk magunknak, ha az idei vörösbor mellé  Ridley Scott 2006-os filmjét, a Bor, Mámor Provance-t választjuk.

Borban az igazság (Bottleshock)

Francia borok a kaliforniai nedűk ellen és kalandos identitáskeresés Alan Rickman felügyeletével. Rengeteg szőlő és borospalackok és párás pincékben sorban álló hordók között, ez a Borban az igazság című film. A valós történet alapján készült mozi a 70-es évek Kaliforniájában játszódik, ahol Jim Barret borgazdasága nehéz helyzetbe kerül.

borbam-az-igazsag

Jim azért hagyta ott az üzleti pályát, hogy álma valóra váljon, megalkossa a „tökéletes chardonnayt”.  Tervei azonban nem válnak be, és fia Bo sem sokat segít a gazdaságban. Ekkor érkezik hozzájuk a szintén nehéz helyzetben lévő, a „tökéletességet kutató” francia sommelier, Spurrier (Alan Rickman), aki rábeszéli Barretet, induljon el egy francia borversenyen, a gall nedűk ellen.  Harc, családi viszály, romantika és sok-sok Chardonnay.
Randall Miller filmje tökéletes választás libavacsora után egy pohár chardonnay-val.

Kerülőutak (Sideways)
A Kerülőutak öt Oscar-díjra jelölt dráma, Alexander Payne rendezésében, Paul Giamatti főszereplésével. Történet két barátról, sok szerelemről és néhány korty borról szól, a film sztorija összetett, bár kiszámítható szerelmi történet. Két srác az esküvő előtt még elutazik egy hét szabadságra a Santa Ynez völgyi borvidékre. Ebből – mind tudjuk – csak baj lehet, főleg ha az embernek több vörösbor folyik le a torkán, mint amennyivel a titkait még magában tudja tartani.

keruloutak

Egy majdnem befejezett kézirat, egy bukósisakkal szétvert orr és pár pohár mélyvörös syrah egyengetik a srácok útját. A mozi kiválóan alkalmas magasröptű „borügyi szakviták” megalapozására, hiszen a történeten – amelyben valódi borászok is szerepelnek  – végigvonul a merlot vs. pinot noir versenyeztetés. A film kulcsmondata ” I am not drinking any fucking Merlot!” (A magyar verzióban így szerepelt: “Nem fogok nyavalyás Merlot-t vedelni”). Úgyhogy e film mellé ajánlott inkább a syrah.

Pár lépés a mennyország ( Walk In The Clouds)
A Pár lépés a mennyország című 1995-ben készül amerikai filmet a Márton napi vacsora és újborkóstolás női híveinek ajánljuk. Hogy miért? Mert romantikus és mert a főszereplő Keanu Reeves. A sztori szerint egy fiatal katona, aki éppen hazatért a második világháborúból, szeretne megállapodni és családot alapítani. Rohan haza a lányhoz, akit még a háború előtt magáénak tudott.

par-lepes

Sajnos csalódnia kell, mert a lány már nem őt szereti, úgyhogy elindul munkát keresni és egy szőlőhegyen köt ki. Igen, kitalálták, egy útközben megismert gyönyörű nő ösztönzésére. Gátakba ütköző szerelem és a tűz pusztította szőlőbirtok egyetlen tőről való ujjá építése remek választás a romantikus lelkűeknek, de semmiképpen sem az a szakembereknek.  Valamilyen jófajta fehér borral ajánlott.

Santa Vittoria titka (The Secret Of Santa Vittoria)
Jó vacsora után, csak jó  filmet szabad nézni, ez alapszabály. Minden mediterránium rajongó borfogyasztónak kötelező Stanley Kramer 1969-es filmje, a Santa Vittoria titka. A film, igazi olasz történet a maga különös drámaiságával, csacskaságaival, vehemenciájával és humorával.  A történet úgy indul, hogy Fabio óriási hírrel rohan haza, Santa Vittoria városkájába.

203834_1024_santa_vittoria_titka_04

A főtéren kihirdeti, hogy Benito Mussolininak, a zsarnoknak vége. Nem igen értik ezt Santa Vittoria együgyű és bohókás lakói, mint a birkák, hallgatnak. Bombolini, a helybéli kocsmáros ennek örömére gyorsan megválasztatja magát polgármesternek. Boldogan borozgatnának tovább, de érkezik a következő hír: jönnek a németek! Az újdonsült polgármester rendkívüli városgyűlést hív össze, ahol nagyon hamar kiokoskodják: a németek a falu kincséért, a borért jönnek. Ettől kezdve megvan a közös cél, elrejteni Santa Vittoria titkát… Ha a történet nem lenne elég karcos, hozzátehetjük a főszereplő nevét: Antohony Quinn. Testes, vörösbor dukál hozzá.


Képek: Mafilm, Intercom, UIP