Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ultrahangos hallgatózás és denevérhálózás is lesz a fertődi Esterházy-kastély parkjában szombat este a Denevérek éjszakája elnevezésű rendezvényen.

MTI

Az esemény kapcsolódik az Európai Denevér Éj (Eurobats International BatNight) programsorozathoz, amelyet minden évben augusztus utolsó szombatján tartanak. A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont közös programja szombat este 7 órakor indul egy előadással, amely a denevérek életmódjára, viselkedésére nyújt rálátást. Utána sétán lehet részt venni az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részében, a Lés-erdőben.

Kugler Péter területfelügyelő elmondta, a nemzeti park területén tavaly szervezték meg először a Denevérek éjszakáját, azonban az idei helyszín az emlősök megfigyelése szempontjából sokkal több lehetőséget tartogat az érdeklődők számára. Eszterházán, a kastélykertben ugyanis több denevérfaj felbukkant már, például a szoprán törpedenevér, a durvavitorlájú törpedenevér, a közönséges és a hegyesorrú denevér, a vízi denevér, a szürke hosszúfülű denevér vagy éppen a kis patkósdenevér – részletezte.

Az éjszakai sétán meg lehet figyelni majd a denevérek hangját, az általuk kibocsátott ultrahangok átalakítására képes detektorok használatával. Mészáros József denevérkutató pedig abban segít, hogy a hálóba került emlősökkel testközelből is megismerkedhessen a közönség. A nemzeti park területfelügyelője hozzátette: a Denevérek éjszakájára a gyerekeket is várják, számukra kiegészítő programokat szintén szerveznek rajzolással, arcfestéssel. A részvétel a rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Magyarországon a denevéreknek 28 faja található meg, és 1901 óta minden fajt törvény véd. Az Európai Denevér Éj programjait a természetvédők 1996 óta szervezik meg, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét erre az állatcsoportra is. Emellett 2016 a denevér éve Magyarországon.

Fotó: kaeg.hu

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •