Tegnap este átadták az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb polgári kitüntetéseit Washingtonban. Az idén huszonöten vehették át Barack Obama elnöktől a Szabadság Érdemérmet , a díjazottak  között Oscar-díjas színészek, zenészek, sportolók és építészek is vannak.

MTI

Szabadság Érdemérmet kapott a rocklegenda Bruce Springsteen és a világsztár énekesnő Diana Ross, valamint a híres építész, Frank Gehry. Az elnök kitüntette többek között Tom Hanks, Robert De Niro és Robert Redford, Oscar-díjas színészeket, valamint a volt kosárlabdabajnokot, Michael Jordant is. Filantróp alapítványának munkájáért kitüntették Bill Gates Microsoft-alapítót és feleségét, Melindát is. A szélesebb közönség előtt ismeretlen kitüntettek sorában szerepelt – többek között – Margaret Hamilton, a  NASA Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki.         

Barack Obama elnök a Fehér Házban kedden rendezett ünnepség keretében adta át a százezer dollárral járó díjat, amely valamilyen formában már a Truman-adminisztráció óta létezik (Harry Truman elnök alapította), de mai formájában 1963-ban adták át először. Truman elnök idején az emlékérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták, aztán Kennedy elnök megújította és 1963 óta már mai formájában és békebeli idők érdemeiért ítélik oda,  általában olyan személyiségeknek, akik – az éppen aktuális amerikai elnök ízlése és döntése szerint – “nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez”

 kép:Billboard