Az idei nyár újdonságaként július elején jelent meg Rácz Csaba Bosszú egy ellopott életért című regénye az Atlantic Press gondozásában. Az akciókrimi – amelyben egy nemzetközi hírű idegsebész eseménydús hétköznapjait izgulhatjuk végig – a modern nagyvárosi élet visszásságait és félelmeit helyezi a fókuszba, feszes és sallangmentes cselekményépítés mellett.

061.hu

Rácz Csaba regényében a főszereplő eseménydús hétköznapjait izguljuk végig, amint ráterelődik egy súlyos bűncselekmény gyanúja, majd kibontakozik egy szörnyű gyilkosságsorozat, amellyel kapcsolatban újra és újra tisztáznia kell magát. A gyilkos ugyanis mindig ott sújt le áldozataira, ahol a doktor tartózkodik, ami persze nem véletlen. Dr. Barryman azonban sikeresen veszi az egyre nehezebb akadályokat. Még a rendőrségnek is sokat tud segíteni az igazi tettes felderítésében, bár az egymást követő gyilkosságok sorozata még akkor sem fejeződik be, amikor fény derül a titokra, mely az elkövető rettenetes bosszúvágyát fűtötte.

Ennek a lelkiismeretes, nagy tudású orvosnak valóságos kálváriát kell bejárnia, hogy bizonyítsa ártatlanságát, de az éles elme, a fizikai rátermettség és a kitartás végül győzedelmeskedik a beteges erőszakkal szemben. Ám amikor a doktor kalandjai végre befejeződnek, legjobb barátainak egyikét is utoléri egy mindenre elszánt bűnbanda, mely ellen újabb hajtóvadászat indul. Minden fejezetben történik valami, és az egymást filmszerűen követő vérfagyasztó epizódok közben az olvasó előtt sorra megelevenednek a modern nagyvárosi élet visszásságai és félelmei.

Rácz Csaba, a szerző

“Mindig szerettem volna egy izgalmas, váratlan fordulatokkal teli krimiregényt írni, már hónapok óta foglalkoztatott ez a kérdés. Támadt egy jó ötletem, a koronavírus pedig megteremtette a rendelkezésre álló időt” – fogalmazott a szerző új könyvével kapcsolatban hozzátéve, igen fontosnak tartotta, hogy a hollywoodi rózsaszín világ árnyékos oldalát is bemutassa, ezzel valós képet festve az Egyesült Államokról.

Rácz Csaba mellébeszélés nélkül, feszes tempóban építi a cselekményt, a mű nélkülözi a terjengős leírásokat, töltelékfejezeteket. Mint mondja, a cselekménynek két funkciója van: az egyik, hogy elmesélje a történetet, a másik, hogy ébren tartsa az olvasó figyelmét, erre törekedett az akciókrimiben. A szerző szerint fontos, hogy az olvasó a szórakozásnál többet kapjon, erre szolgálnak a tudományos-ismeretterjesztő bekezdések – főként az orvostudomány, az aeronautika, az idegen nyelvek és az informatika területéről – érdekességek, amelyek hozzáadhatnak az olvasó általános műveltségéhez.

A kötet a Bookline, a Líra és a Libri bolthálózatában országszerte kapható. A szerző hamarosan befejezi legújabb regényének kéziratát is, amely remélhetőleg az Atlantic Press kiadónál fog megjelenni.