Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az egész Európát bejáró kiállításhoz a szervezők még hozzácsaptak néhány ellentmondásos dolgot, ami aztán kiverte a biztosítékot.

MTI

Egy horvát középiskolában, Sibenik városban, cenzúrázni próbálták az Anne Frank életéről szóló, Történelem a mának című kiállítást, mert az igazgatónak nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, míg a usztasákat negatív fényben tüntették fel. A szervezők ezt követően leállították a programot.

Az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely – oktatási programjának részeként – saját készítésű és gondozású vándorkiállítása 1997 óta járja a világot, és eddig 40 országban több mint tízmillióan látták. Horvátországban Sibenik lett volna a 24-ik város, ahol megrendezik.

A Sibenik.in hírportál szerint a konfliktus abból adódott, hogy a szervezők a harminc pannó mellé, amely Anne Frank életét mutatja be, hat további pannót is hozzácsatoltak, amely nem része az európai programnak, és amely a partizánok, valamint az usztasák tetteit ábrázolja a második világháborúban. Josip Belamaric iskolaigazgató úgy vélte: az usztasákat a pannón úgy tüntették fel mint háborús bűnösöket, akik szerbeket, zsidókat öltek és gyerekeket éheztettek, miközben a partizánok “angyalok voltak”.

Az igazgató arra kérte a szervezőket, hogy a vitatott pannókat távolítsák el, ők azonban az egész kiállítást leállították. A tárlat szervezői, a Horvát Oktatási és Fejlesztési Hálózat a Kommunikáció Evolúciójáért (HERMES) elnevezésű civil szervezet közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki az ügy miatt.

“Sajnos az utóbbi időben egyre többször vagyunk tanúi a történelem eszközként való felhasználásának egyes politikusok és más érdekcsoportok részéről, akik hamis érveléssel megpróbálnak megosztottságot szítani ‘mi, jók’ és az ‘ők, rosszak’ között” – áll a szövegben.

A HERMES jelezte, hogy a történelem ilyen hazug és leegyszerűsített tolmácsolásával soha nem foglalkoztak, és a jövőben sem fognak.

A hat pannó kivonásával – mint fogalmaztak – azt érték volna el, hogy erősítik a hitet, miszerint a második világháborúban “valahol a németek és zsidók között történt valami”. Kiemelték: ez mellőzné a tényt, hogy Horvátország nagyon is része volt ennek a háborúnak, és emiatt nem hajlandóak hazug kompromisszumokra.

Fotó: mult-kor.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •