Az egekbe szökött David Bowie halála után a művész hanglemezeinek ára Nagy-Britanniában: a legújabb, Blackstar című album egyik különleges vinilkiadása például az eredeti ár tízszereséért vásárolható meg.

MTI

Átszámítva több mint 150 ezer forintot kell fizetni a különkiadásért. “A jó állapotban fennmaradt népszerű lemezek az eredeti ár több mint az ötszöröséért cserélhetnek tulajdonost online. Bár a nagy művészek halálakor munkáik ára általában megnő, Bowie esetében szokatlanul nagy az árnövekedés” – mondta el Ian McCann, a Record Collector brit szaklap munkatársa. Bowie január 10-én a rajongók számára váratlanul hunyt el rákbetegségben, két nappal legutóbbi lemeze, a Blackstar megjelenése után.

McCann szerint az árak várhatóan hamarosan csökkenni kezdenek. Ezért aki rendszeresen felbukkanó lemezt kíván vásárolni, annak érdemes várni a piac megnyugvásáig. Ráadásul a lemezkiadó cégek időnként ismételten kiadják a keresett albumokat. A gyűjtők elsősorban úgyis a kifogástalan állapotban lévő eredeti példányokat keresik. A Record Collector magazin rendszeresen kiadja a Rare Record Price Guide-ot, a lemezek árát összegző nemzetközileg elismert kézikönyvet.