“Brutális majális, megbánja a halál is” – hangzik a Heaven Street Seven kultikus Dél-Amerika című dalában, nos, brutális nem lesz, és megbánni sem fogja, ha ajánlataink közül választ. Jöjjön most 10 szuper program május 1-jére, illetve a hosszú hétvégére!

061-ÖSSZEÁLLÍTÁS

PEN Fesztivál 2023 – Pécs (április 28-30.)

Április 28. és 30. között ismét megrendezik a Pécsi Egyetemi Napokat, ismert becenevén a PEN Fesztivált. A Pécsi Tudományegyetem legnagyobb közösségi rendezvénysorozata április 28-án három mozgalmas napra újra felkel álmából, hogy megmutassa országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni.

Utoljára 2019-ben rendezték meg a fesztivált, és a fájóan hosszú kényszerű távollét után idén alaposan bepótolják az elmaradt közösségi krediteket, hiszen fellépnek a legnépszerűbb hazai zenekarok, dj-k, valamint számos napközbeni közéleti eseménnyel és egy csomó extrával is késznek a szervezők. Ott lesz mások mellett a 30Y, a  Belga, a Bohemian Betyars, a Carson Coma, Dzsúdló, Krúbi és Majka is.

Carson Coma

Sok-Szín-Feszt – Bük (április 28-29.)

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Sok-szín-fesztet 2023. április 28-29-én Bükön. A város ikonikus színházi találkozója idén a Petőfi emlékév jegyében zajlik. Április 28-án 18 órától Göttinger Pál Szénakutyák – Képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról című művét láthatják, április 29-én 15 órától pedig Szó és Kép Színpad (Pápa): Petőfi Sándor: „Gondűző borocska mellett…” címmel szerkesztett, verses pódiumjátéot a költő válogatott bordalaiból. A Sok-szín-pad Társulat a “Cimborák, ez a bucsúpohár” versszínházi műsort adják elő, a Blaha Színkör (Heves): Eccer vót – Népi játék egy részben, és a Tarisznyások Együttes zenés Petőfi emlékműsorát is megnézhetik az érdeklődők.

Kálid Artúr a Szénakutyák című darabban

Egri Csillag Weekend – Eger (április 28 – május 1.)

Április 28. és május 1. között rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol egri borászatok kínálják legújabb évjáratú Egri Csillagjukat. Az Egri Borvidéken nincs kiemelt fehérszőlő-fajta, viszont a terület közel felén ilyen fajtát művelnek. Ebből jött az ötlet, hogy a borászoknak a bikavérhez hasonlóan érdemes lenne egy háziasított egri fehérbort készíteni, majd a projekt hamarosan meg is valósult, és 2011-ben bemutatták az első Egri Csillag évjáratot. A borvidék legfontosabb fehérborát a tavasz borának is nevezik, mivel virágos és gyümölcsös illatával kiválóan illik ehhez az évszakhoz, illetve azért is, mert az egri borászok ilyenkor mutatják be a bortípus legismertebb kategóriájának új évjáratát. Az Egri Csillag Weekendre kilátogatókat üde borokkal, szórakoztató programokkal és fantasztikus street food fogásokkal várják.

A programokról bővebben ITT olvashat.

Dicsőséges Magyarország – Történelmi, kulturális családi nap – Fonyód (április 29.)

Április 29-én 10 órától Dicsőséges Magyarország címmel történelmi, családi napot rendeznek Fonyódon. A rendezvény a történelem és a hadikultúra kedvelőinek egyaránt teremt látványos szórakozási lehetőséget. A program igen színes: lesz fegyver és viselet bemutató a végvári vitézek és a kurucok, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korából, az első és a második világháborúk korából, lesznek történelmi filmbemutatók, katonai toborzó és interaktív játszóház is. Fél 11-kor a Világháborúk áldozatainak állított emlékműnél és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított kopjafánál lesz koszorúzás, ahol Erdei Barnabás Fonyód Város Alpolgármestere és Németh Tamás református lelkész mond emlékezőbeszédet. Koszorút helyez el az emlékműnél Móring József Attila országgyűlési képviselő. Délután solymászbemutatóval is készülnek, és 16.30-tól megtekinthető lesz a Haza ifjú Hősei plakátkiállítás is.

Részletes program ITT!

Jókai múzeumi majális – Balatonfüred (április 30 – május 1.)

Április 30. és május 1. között hatodik alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a Jókai múzeumi majálist. A programsorozatnak a város több pontja is otthont ad. Április 30-án 11 órakor az Arácsi Tájháznál állítanak májusfát, közreműködik a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Néptánc csoport, a Jókai Mór Emlékházban délután Petőfi Sándor és Jókai Mór barátságáról tart tárlatvezetést dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész. 

A Vaszary Alkotóműhelyben délután családi alkotófoglalkozás lesz a Bak Imre kiállításhoz kapcsolódóan, a Modern Műtárban tárlatvezetés lesz. A Vaszary Galériában a Bak Imre tárlat finisszázsaként Fehér Dávid művészettörténész, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést, ezt követően kerekasztal-beszélgetést tartanak az alkotó életművéről, melynek állomásairól és az életmű egészéről Földényi F. László esztéta, Fehér Dávid művészettörténész, valamint Róka Enikő művészettörténész beszélgetnek.

A részletes programot ITT találja!

Lampionos Hajós Felvonulás + Akkor és Most Jármű Expo – Esztergom (április 29-30.) 

Az évtizedes múltra visszatekintő Lampionos Hajós Felvonulást, az Akkor és Most Jármű Expot, illetve a Zenei Fesztivált idén április 29-30. között rendezik meg Esztergomban. 

Ezen a két napon minden a járművekről szól: a Rugby Club területén több mint száz veterán járművet állítanak ki, köztük teherautókat, autókat, motorokat és kerékpárokat, de a mai kor legjobb verdáival és bringáival is találkozhatnak az érdeklődők.

Április 30-án a food truckokkal övezett Kis-Duna sétányon a kisebbek a KRESZTERGOM pályáján próbálhatják ki a vezetés élményét elektromos Suzuki kisautókkal, míg a nagyobbak ingyenes workshop keretében leshetik el, miképp kell profin fotózni egy autót – akár mobillal is. Amikor pedig lemegy a nap, kreatív elemekkel és színes fényekkel díszített hajók csordogálnak le a Kis-Dunán DJ Dominique vezetésével.

Részletes program ITT!

Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál (április 28 – május 1.)

Idén már 15. alkalommal rendezik meg a Velencei-tavi Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivált Agárd városközpontjában. A háromnapos gasztrofeszt mindig nagy népszerűségnek örvendett, és nemcsak azért, mert ingyenes, hanem mert a kulináris élvezetek mellett remek koncertekkel és sokszínű programokkal is készülnek mindig a szervezők – így lesz ez 2023-ban is.

A színpadi programok mellett meseréttel, gyermekhorgászversennyel, futóversennyel, kultúrpajtával, főzőversennyel és egyéb helyszínek programjaival is készülnek (Velencei-tavi Galéria, Agárdi Pálinkafőzde). Ezeken kívül mini vidámpark, kirakodóvásár és portékás vásár is lesz a fesztivál minden napján.

Részletes program ITT!

Rákosmenti majális – Budapest, Népkert (május 1.)

Május 1-én rendezik meg a Rákosmenti Majálist a Népkertben. A családi majálison színes programkínálattal, finom ételekkel és italokkal várják az érdeklődőket. Fellép az Apacuka együttes, a Marching Jazz Band, a Lonesome Carroll Rockabilly Show, a Dívák, Szabó Ádám és a Magna Cum Laude. Lesz óriás darts és óriás billiárdpálya, vásári nosztalgia játszóház, és sok más izgalmas program.

Tabán Fesztivál – Budapest, Tabán (május 1.)

Május 1-je az ingyenes Tabán fesztivál tradicionális időpontja, amely a térség és a főváros legnagyobb szezonnyitó tavaszi eseménye.

A Tabán a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület nagy történelmi múlttal dicsekedhet, emellett a tágas városrész az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne lett. A minden évben megtartott május 1-jei koncertek hagyománnyá váltak, az évek folyamán fellépett itt a ‘nagy generáció’ összes képviselője.

Az elmúlt években körülbelül negyedmillió ember jött el az ország több pontjáról a budai parkba, mivel a koncertek ingyenesek, így minden érdeklődő részese lehet az igényes magyar élőzenének.

A fesztivál mindig élen járt az élőzene népszerűsítésében, csak olyan zenekarok, előadók léptek fel, akik élőben játszanak a koncerteken. Ez még abban az időszakban is így volt, amikor a hazai könnyűzenei életben az úgynevezett ‘tátogó’ zenekarok kerültek előtérbe. A nagy öregek mellett, mindig szerepet kapnak fiatal zenekarok is, ennek hatására a fiatalabb korosztály megismeri az előző generáció zenéjét és a helyszínre kilátogató idősebb korosztály bepillantást nyerhet a mai zenei életbe. Az előadók számára lehetőség, hogy nyilvánosságot kapjon zenéjük, a közönség szempontjából a jó szórakozás mellett fontos, hogy minél többen részesei lehessenek egy ilyen nagyszabású, kulturális könnyűzenei rendezvénynek. 

Az idei fellépők: Deák Bill Gyula, Varga Miklós és a Band, Beatrice, Mobilmánia

Deák Bill Gyula (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Kőbányai Halmajális – Budapest, Óhegy Park (május 1.)

Május 1-én tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Kőbányai Halmajálist. A főzőverseny mellett a Kőbányai Zenei Stúdió, valamint a Takáts Tamás Blues Band koncertje várja az érdeklődőket. Emellett gyerekműsor, táncbemutató, játékok, és vidámpark is lesz az Óhegy Parkban. A gasztro-választék is gazdag: szegedi halászlé, lacikonyha, lángos, fagyi, retróorétes, kürtöskalács, vattacukor, borterasz, kézműves sörök, pálinkaház.