Bucsi Réka LOVE című rövid animációja is bekerült a januári Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. Az animációsfilm-rendező két éve Symphony No. 42 című alkotásával szerepelt az utahi független filmes mustrán.

MTI

A 15 perces LOVE világpremierjét februárban a Berlinalén tartották, az animációs rövidfilmet azóta számos nemzetközi filmfesztiválon vetítették és több mint tucatnyi díjat nyert, köztük októberben a svédországi Uppsala nemzetközi rövidfilmfesztiválján, amely automatikus jelölést jelentett az Európai Filmakadémia (EFA) 2017-es rövidfilmes díjára. A LOVE a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült francia koprodukcióban. Bucsi Réka filmjének magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor volt. A produkciót hamarosan a köztelevízió is műsorra tűzi, a mozikban pedig januártól A vörös teknős című, egész estés animáció kísérőfilmjeként vetítik.

Bucsi Réka két éve a MOME-n készült diplomafilmjével, a Symphony No. 42 című animációval szerepelt a Sundance programjában. Korábban két alkalommal jutottak a kisfilmes mezőnybe magyar alkotók filmjei: 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawnja, 2012-ben pedig Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Les Conquérants (Hódítók) című animációja. Az utahi Park Cityben január 19. és 29. között rendezik meg a független filmek legnagyobb seregszemléjét, amelyet 1981-ben Robert Redford alapított.

A fesztivál kedden hozta nyilvánosságra rövidfilmes programját, Bucsi Réka alkotása több mint tucatnyi további – köztük francia, német, holland, japán, hongkongi és amerikai – munka között mutatkozik be az animációs rövidfilmek mezőnyében. A premierek között látható majd a The Discovery című film Charlie McDowell rendezésében, amelyben a fesztiválalapító Robert Redford is szerepel Jason Segel és Rooney Mara társaságában. A szerelmesfilm egy olyan világban játszódik, ahol a tudósok bebizonyították, hogy van élet a halál után, ezért emberek milliói vetnek véget az életüknek, hogy a másvilágra juthassanak.

Először láthatja a közönség a német Julian Rosefeldt Manifesto című alkotását is, amelyben Cate Blanchett olvassa fel a 20. század híres művészeinek kiáltványait. A fesztiválon debütál a J. D. Salinger portréját bemutató Rebel in the Rye című életrajzi dráma Nicholas Hoult és Kevin Spacey szereplésével. Premier lesz a Sundance zárófilmje is, a The Incredible Jessica James, amely egy New York-i drámaíróról szól. A filmet Jim Strouse rendezte, akinek egy munkája a tavalyi fesztivált zárta.

Fotó: stilblog.hu