Nagy sikerrel megtartották Bucsi Réka LOVE (Szerelem) című animációs rövidfilmjének világpremierjét hétfőn késő este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén.

MTI

 A 14 perces alkotás valamikor a jövőben, a jelenben vagy régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik, amelynek egyik bolygójára becsapódik egy zöld üstökös, és minden megváltozik. A munka három fejezetre tagolódik, amelyek sorrendben a vágyakozás, a szerelem és a magány címet viselik, és különböző teremtmények átváltozásán keresztül mutatják be ezen érzések hatását.

A szerelem szó angol megfelelője, a Love annyira ismert, hogy már nem is szó, hanem kép, ezt mutatja, hogy a betűsor jelentését az is érti, aki nem tud olvasni – mondta a teltházas vetítés után tartott rövid beszélgetésen Bucsi Réka. Hozzátette, hogy alkotásával egy közeget, atmoszférát akart teremteni, amely át tudja adni a szerelem folyamatának érzéseit párbeszédek és karakterek nélkül, az “anyag változása” révén.

Bucsi Réka eddigi munkáihoz klasszikus zeneműveket alkalmazott, most először dolgozott együtt zeneszerzővel -David Kamp német hangtervező-zeneszerzővel. Hozzátette, hogy nemcsak a LOVE készítése idején volt szerelmes, hanem mindig az. Bucsi Réka előző, Symphony No.42 című rajzanimációja is a Berlinalén debütált. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén készített diplomamunka a 2014-es berlini szemle után több mint 50 nemzetközi fesztiválon aratott sikert, beválogatták a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is, és bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé, amelyek közül végül a kategória Oscar-jelöltjeit kiválasztották.

A LOVE magyar-francia koprodukció, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja, valamint a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatásával készült. Magyarországi gyártója a Boddah, amelynek Bucsi Réka és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell és Szimler Bálint a tagjai. A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás mustrák sorában. Idén két magyar alkotást hívtak meg, a LOVE mellett Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjét, amelynek világpremierjét a formabontó, kísérleti alkotásokat felvonultató Forum nevű szekcióban tartották szombaton. A fesztivál február 21-ig tart.