Ez a nyár is egy pillanat alatt elillant. A korlátozásoktól mentes 2022-es meleg hónapok megannyi izgalmas kulturális eseménnyel kényeztettek minket, de még van pár napunk arra, hogy méltóképp búcsúzzunk ettől az évszaktól. Ennek aprópóján összeszedtük gasztronómia, zene, kiállítás és fesztivál témában a legizgalmasabb rendezvényeket, amelyek még várnak ránk.
 
061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

Budapest Cocktail Week 2022

London, Párizs, Szingapúr, Melbourne, Fokváros, Bécs és megannyi nemzetközi koktélfőváros után 2022-ben először Budapesten is lesz az italkultúra szerelmeseit összekovácsoló Cocktail Week. 2022. augusztus 29. – szeptember 4. között vár Budapest 30 neves koktélbárja, amelyek saját környezetükben haladó módon és magas színvonalon építik és fejlesztik a hazai bár-, ital- és koktélkultúrát. Az eseményére megálmodnak egy-egy egyedi koktélt, amely számukra ízében, textúrájában és küllemében kifejezi Budapest különlegességét. Az eseményhez a legjobb koktélbárok és éttermek csatlakoztak, olyanok, mint a Barside Budapest, a BESTIA, a Black Swan Lab, a FELIX Kitchen&Bar, a Hotsy Totsy Budapest, a LEO Rooftop, a MÚZSA, a The Duchess, a TOKIO Budapest vagy a Tom George Osteria. Az esemény során minden bár más spiritmárkával kollaborál, ez alkotja az általuk megálmodott, Budapesthez kapcsolódó koktél alapját.  Ezeket a különleges italokat a vendégek egy 2500 Ft-os karszalag megvásárlása után 2500 Ft + szervizdíj áron vásárolhatják meg (karszalag nélkül normál áron, jóval drágábban kóstolhatjuk az italt), a koktélok közül pedig kiválaszthatják a Budapestet legjobban kifejező italt, amellyel az adott bár és koktél elnyeri a 2022-es év Budapest Cocktail Week vándordíját.  
 
 

Moziliget – Rockabilly este Egri Péterrel és a Mystery Ganggel – INGYENES

Búcsúztassuk együtt a nyarat a KÖKI-ben! A rockabilly sohasem megy ki a divatból. Menj, és éld át az 1950-es évek hangulatát a Mystery Gang zenekarral, amelyet a műfaj hazájában, Amerikában a 25 legjobb nemzetközi rockabilly előadó között jegyeznek. Egri Péter számos elismerésben részesített aranylemezes csapata ezúttal a Moziliget programsorozatának záróakkordjaként lép fel augusztus 28-án, 19:30-tól a Kultik KÖKI Teaszon. (A belépés ingyenes, de az eseményre regisztrálni szükséges: [email protected] Egy email címről maximum 4 fő számára foglalható hely!)
 

 

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál

A város hagyományos nyárbúcsúztató eseményét (augusztus 26-28), a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált immár 17. alkalommal rendezi meg a Szentendrei Kulturális Központ a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával.  A fesztivál műfaji sokszínűsége, bohém jellege és a népszerű, hagyományos programelemek idén is megtalálhatóak kínálatunkban. Idén is szélesre tárják műhelyeik, üzleteik kapuit a szentendrei lokálpatrióták a Házak, udvarok, házigazdák néven ismert programsorozatban. A látogatók nemcsak a szentendrei udvarokba nyernek betekintést, hanem találkozhatnak az ott lakókkal, a műhely-, üzlettulajdonosokkal, és a házigazda által szervezett programokon megismerhetik munkájukat, életüket. A helyszínen borok kedvelőinek is különleges élményben lehet részük, a Dunakorzó ugyanis három napra borkorzóvá is alakul, ahol a kiállítók borkülönlegességekkel készülnek.

A fesztivál mindhárom napján színvonalas koncertek várják a Szentendrére látogató közönséget.  A Dunakorzón felállított nagyszínpadon fellép Horányi Juli és Oláh Dezső, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann, a  Dunakanyar Jazz Quartet és Pocsai Kriszta, és koncertet ad a PASO, a Söndörgő-Konyha zenekar és a Ladánybene 27.

Barlang összművészeti programokkal, a P’Art Mozi vetítésekkel színesíti a programkínálatot. A Dunaparti Művelődési Ház napközben ismét a gyerekeké lesz: játszótér, ügyességi, kézművesprogram, bábszínház várja őket. Este pedig a látványos fényfestésben gyönyörködhetnek a látogatók a város főterén. A főtér felett magasodó Templomdombon pedig ismét megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenés közösségi festést, melyen az éjjelt és a nappalt festhetik meg egy hatalmas, kifeszített vászonra a festeni vágyó látogatók. A város történetét és őrzött titkait a Tourinform Iroda által szervezett városismereti séták alkalmával, a kortárs képzőművészet és a gasztronómia helyi összefonódásának finom csodáit a GastroArt helyszínein ismerhetjük meg.

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938)

Augusztus 28-ig még van lehetőséged megnézni a Magyar nemzeti Galéria Art deco plakátkiállítását, amely az 1920-as, és az 1930-as évek sok változást hozó izgalmas időszakát mutatja be. A tárlaton az art deco művészet és kor tárul fel a plakát műfaján keresztül. Száz évvel ezelőtt – az első világháború traumája és a spanyolnáthajárvány szörnyűségei után – a gazdasági konszolidációval együtt a húszas évek második felében féktelen vágy jelent meg az élet élvezete iránt, s az ezzel járó csillogás, az olykor dekadenciába átcsapó mohó életvágy volt az egyik meghatározó eleme az art deco ízlésvilágának.

Gyüttment Találkozó 2022- MAGFALVA

A Gyüttment a vidéken újrakezdő, a környezettudatos értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek, közösségek és hozzájuk kapcsolódó városi gondolkodók éves összejövetele. A találkozón megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetjük korunk az ökotudatos létezéshez kapcsolódó legújabb vívmányait is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre. A Gyüttment Találkozó nulla hulladék szemléletű, ez azt jelenti, hogy négy nap alatt szinte semmilyen hulladékot nem termelünk, vagy csak olyat, amelyet komposztálni tudunk. Ezt Magyarországon először mi valósítottuk 2017-ben és azóta is rendezvényeink védjegyévé vált.

“Az idei esemény kiemelt témája a hálózatosodás és kapcsolódás, mert hisszük, hogy együttműködve rengeteg mindenre találhatunk megoldást.”  Így olyan hazai hálózat képviselői jelennek meg a Találkozón, mint például a Magyar Élőfalu Hálózat, a Magyar Permakultúra Egyesület, a Kisközösségi Program, a Bevásárlóközösségek Hálózata, a Környezettudatos ÉpítőkSzervezete, a Nagyapám Háza mester-inas képzés, a Fenntartható Visszafejlődés tanyahálózat, a Szolidáris Gazdaság Hálózat, de idén először a Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) alhálózata, a Dél-kelet-európai Ökofalu Hálózat (SEEEN) is.

Mire számíts még? 

  • Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyítik a gyüttment életet.
  • Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz.
  • Természetes építészeti, gazdálkodási, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.
  • Közösségi élményre: közösségben leszünk.
  • Zenére: kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok részvételével. 
  • Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.
  • Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra.

Burger II Blues II BeerFest

Augusztus 26-27-28-án ismét vár minden blues, sör és burgerimádót a Bikás Parkba, a nyárzáró street food fesztivál. A hazai blues jeles képviselő mellett, burger specialitások, nemzetközi ízek, több mint 200 féle kézműves és nagyüzemi sört kóstolhatsz.  A rendezvény látogatása ingyenes. 

Péntek:
18h FAT & Captain Brothers
20h New Point Blues & Török Ádám
Szombat:
18h Takáts Tamás Blues Band
20h Ask The Dust
Vasárnap:
18h Dynamite Dudes
19:30h Sonny and his Wild Cows
 

GinFest Budapest • Summer Closing 

Bárcsak sose lenne vége a nyárnak, de ha már így van, akkor búcsúzzunk a szezon kedvenc italától, a gintől is. A Botellon Teraszon most négy napon keresztül (augusztus 24-27) élvezhetitek a legextrább gineket különleges tonic változatokkal ötvözve – csak egy korty és máris megvan a vibe. A Gin Fesztivál, amely már harmadik alkalommal nyitja meg kapuit, 17:00 órától egészen 22:00-ig lesz látogatható. Maga a belépés ingyenes, a fogyasztásért azonban fizetni kell.

Gin-ről szakszerűen: semleges ízű, égetett szeszesital – legtöbbször gabonaszeszből készül – amit borókabogyóval és különböző fűszerekkel ízesítenek. Hogyan fogyasztjuk? Elsősorban kevert italokban érdemes fogyasztani, ugyanis a ginben található gyógynövények és fűszerek a koktélokban kelnek igazán életre és csodásan komplex ízvilágot adnak az elkészített italnak

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs, dalpremier és Poket Dalszövegkötet bemutató – Akvárium Klub

Augusztus 29-én 19:00-tól Vecsei H. Miklós vezetésével most az Akvárium Klubba látogat a Csoóri-szalon következő állomása, ahol Szabó Balázs mutatja be Csoóri Sándor versére komponált új dalát. Szó lesz versről, barátságról, közös alkotói folyamatokról, valamint bemutatják a POKET legújabb kiadványát, a Dalszövegkötetet. Horváth Pannavával, a kötet szerkesztőjével és Sinco Jim fotóssal Vecsei H. Miklós beszélge
 

Képregényterasz a Westend Tetőkertjében 

Idén is (augusztus 27-én, szombaton, 11:00 és 18:00 között) lesz Képregényterasz a Westend Tetőkertjében a Magyar Képregény Szövetség szervezésében. A kiadók új kiadványokkal készültek az eseményre, az olvasók kedvükre vásárolhattak és akár dedikáltathattak is. Az augusztusi Képregényterasz 2022 eseményen a SÁMÁN című magyar sci-fi rövidfilmmel ismerkedhetnek meg a látogatók 14 órától. A belépés ingyenes.