Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Kerényi Zoltán fotómontázs sorozata igazán megkapó időutazásra invitál mindenkit, aki szereti a régi képeket Budapestről. Vagy úgy is mondhatnám, hogy a régi pillanatképeket. Budapesten pózoló korabeli embereket, a hangulatot, az érzést, hogy egy régi, másik világba pillanthatsz be, mint egy filmbe. Csak hát ez a film itt játszódott körülöttünk. Vagyis játszódik. Mert a montázsok lényege, hogy Kerényi Zoltán fog egy régi képet, megkeresi, hogy hol készült, szépen elballag a helyszínre, és addig ügyeskedik, amíg lehetőleg pontosan abból a szögből fényképezi le ugyanazt a témát vagy legalábbis egy kis szeletét és ebbe helyezi aztán bele a régi képeket. Ennek folyományaképp egy igazán hangulatos eredményt kapunk. Egyszerre elevenedik meg Budapest múltja és jelene. Két kor egy-egy pillanata.

GYŐRI MIKLÓS – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

2011 elején kezdte ezt a sorozatot készíteni. Elmondása szerint mindig is szerette a régi képeket Budapestről, lévén, hogy ő is fővárosi születésű, adott is volt a téma. 2010 vége fele kezdte meg működését a Fortepan online közösségi fotóarchívum, aminek igazán jó hasznát vette Kerényi, hiszen remek alapanyagul szolgáltak az ott található képek montázsai elkészítéséhez. Elsősorban olyan képeket igyekszik használni, amelyeken emberek láthatók, hiszen az emberközpontú képek azok, ahol legjobban látszódik az idő múlása. Vagyis az emberi öltözeteken. Főleg, ha a képen egyszerre van jelen a múlt és a jelen embere. Erre a kontrasztra erősít rá még jobban a fekete-fehér és színes ellentét is, ami még jobban kiemeli a régi képeket Kerényi által készítettektől. Szóval remek kis időutazás, ki ne hagyjátok a képeit.

Web: http://ablakamultra.hu/

ablak a multra 2

Fortepan

A Fortepan egy internetes közösségi fotóarchívum és gyűjtemény, ahol a képeket szabadon lehet keresni és felhasználni. Nem terheli jogdíj és egyéb felhasználási korlátozás a képeket, szabadon terjeszthetők. 2010 őszén alapította Szepessy Ákos és Tamási Miklós. Az oldal létrehozásának kettős célja volt. Szerették volna felhívni a figyelmet az amatőr fényképészek munkáira, bemutatni a régi képeken keresztül azt a másik Magyarországot, Budapestet vagy régi embereket, amelyek szemben a hivatalos és híres emberek fényképeivel, egy eddig ismeretlenebb, ám nem kevésbé izgalmas oldalát mutatják meg a kor szellemének. A másik ok pedig az volt, hogy szerették volna közkinccsé tenni ezeket a régi fényképeket. Hogy mindenki által hozzáférhető és használható legyen a gyűjtemény.

ablak a multra 3

Első lépésként saját 5000 darabos gyűjteményüket szkennelték be, amit közel 20 év alatt gyűjtöttek össze leginkább különböző lomtalanításokon, Budapesten. Aztán amint elindult az oldal, egyre több felajánlás érkezett a legkülönbözőbb helyekről, legyen az család vagy fotótár. Így bővült ki a gyűjtemény a jelenlegi 33249 db-ra. Eleinte nem voltak képaláírások vagy egyéb a képek azonosítását segítő adatok, de aztán ahogy bővült az oldal felhasználó bázisa, úgy jött mind több információ a képekkel kapcsolatban, míg végül eljutottak oda, hogy most már meglehetősen sok kép alatt van egy évszám és egy leírás a képről.

Szóval felkeresed a www.fortepan.hu weboldalt, beírod a keresőbe mondjuk azt, hogy Parlament és máris kidob egy csomó találatot. Alul pedig az időcsúszka segítségével tudod állítgatni, hogy melyik évszámból szeretnéd a képeket nézegetni. Remek szórakozás. Jobb, mint egy film.

Web: http://www.fortepan.hu/

ablak a multra 4

Köles

A Köles reform konyháról már esett szó egy korábbi cikkünkben, méghozzá a Csalódás kizárva – Kézműves Budapest 2. -ben, úgyhogy most nem nagyon szeretnék kitérni gluténmentes kínálatukra, hanem egy másik izgalmas dologra hívnám fel a figyelmetek. Kerényi Zoltán fotómontázsainak egy részét tekinthetitek meg a kertész utcai Kölesben még közel két hétig. Vagyis pontosabban a sorozat legújabb képeit nézhetitek meg a Köles galériáján. Mondjuk egy gluténmentes süti kíséretében.

Úgyhogy ha a napokban eszedbe jutott a mondás, miszerint kellett nekem, mint egy vogon felolvasó est, akkor ideje kikapcsolni a tévét és a számítógépet és elugrani a Kölesbe egy gasztrokalandozással egybekötött montázsnézegetős múltidézésre.

Web: http://www.koleskonyha.hu/

ablak a multra 5


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •