Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Tudtad, hogy Budapest legrégebbi üzlete a mai napig üzemel, méghozzá ugyanott, ahol 1912-ben megnyitották? A Rózsavölgyi Zeneműbolt karrierjét sem a történelem viharos évtizedei, sem az államosítás, de még az internet és a zeneletöltős oldalak megjelenése sem tudta derékba törni. Aki betér, egy kulturális központban találja magát, ahol hangszerekkel, CD-kel, lemezekkel vagy akár kottaritkaságokkal is találkozhat. A 061.hu a hagyományokra építő üzlet kereskedelmi vezetőjévelZboray Bencével beszélgetett a több mint száz esztendős üzlet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de igyekeztünk kideríteni, hogy miért fontos a Császári és királyi udvari mű- és hangjegy-kereskedői” cím? 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

A Rózsavölgyi és Társa alapítása 1850- ben miért volt egy fontos mérföldkő a hazai “zeneipar” életében? 
A Rózsavölgyi és Társa céget Rózsavölgyi Gyula (Rózsavölgyi Márk zeneszerzőnek, a „csárdás atyjának” fia) Grinzweil Norbert tőkéstárssal együtt alapította 1850-ben. A két tulajdonos a legfontosabb európai nagyvárosokba utazott, hogy felvásárolja a legnagyobb európai kottakiadók jelentősebb kiadványait. Egyidejűleg megkezdték a régi magyar zene emlékeinek kiadását, majd a kor egyre több zeneszerzője (Mosonyi, Erkel, Liszt, Ábrányi) talált kiadóra a cégben. Ez akkoriban teljesen egyedülálló kezdeményezés volt, nem kis kockázattal, azonban kiváló kapcsolatokkal és megfelelő anyagi háttérrel egyértelműen jövedelmező vállalkozás lett.

rozsavolgyi zenebutik zene bolt kotta gitar hangszer foto:horvath peter gyula

Mitől különleges Budapest legrégebbi üzlete?
A bolt elsősorban a hagyományokra épít. 1912 december 29-én nyílt meg a Rózsavölgyi és Társa cég új, a kor stílusának megfelelően berendezett, kulturális központnak nevezhető üzlethelyisége a Szervita tér 5. alatt. Az akkori kínálat-könyv, kotta, zenei ajándéktárgyak- ma is a repertoár tartozékai. A bolt ma is ezen a helyen áll, ami 100 év távlatából visszatekintve egyedülálló. Közel 120 ezer kotta és 50 ezer CD gazdája a bolt. Az akkoriban népszerű szalonok hangulatát idézve nyílt meg 2012 április 11-én – a költészet napján -Zimányi Zsófia művészeti vezetésével a Belváros egy új művészeti központja,a napközben kávézóként, esténként kamaraszínházként működő Rózsavölgyi Szalon, amely a bolt felett található.

rozsavolgyi zenebutik zene bolt kotta gitar hangszer foto:horvath peter gyula

Az üzlet leírásában egy érdekes titulus szerepel, mégpedig az, hogy zeneműbolt „Császári és királyi udvari mű- és hangjegy-kereskedői” címmel rendelkezik, mit jelent ez?
1883-ban a Rózsavölgyi cég megkapta a „Császári és királyi udvari mű- és hangjegy-kereskedői” címet, amelyhez hasonló magas rangú elismerést Magyarországon kottakiadással és forgalmazással foglalkozó cég még nem kapott. Ez komoly hazai és nemzetközi rangot jelentett, új távlati lehetőségek nyíltak meg, így valósulhatott meg alapos előkészületek után az is, hogy 1885-től már könyvkiadással is foglalkozhatott a cég. 1905-ben elkészült a Rózsavölgyi és Társa kiadó első reprezentatív összefoglaló jegyzéke magyar és német szöveggel, melyben közel 800 zeneszerző művei szerepeltek..

Hogyan élte túl a zeneműbolt az államosítást, mi történt vele abban az időben? 
Az államosítás 1949-ben érte el a boltot, a kiadói rész a Zeneműkiadó Vállalathoz került, míg a bolt a Könyvterjesztő Nemzeti Vállalathoz, majd utódjához az Állami Könyvterjesztő Vállalathoz 1951-ben. Ekkoriban ismét lehetőség nyílt a külföldi kották beszerzésére, de a kornak megfelelően „természetesen” csak a szocialista országokból. 1961-ben egy sajnálatos elektromos zárlat következtében a bolt és annak teljes antik berendezése és a készlete -több felbecsülhetetlen értékű kézirat és első kiadású kotta megsemmisült. Az államosítás szinte egyetlen pozitívumaként, 3 év múlva megnyitott a megújult bolt. 

Milyen különlegességekkel találkozhatnak a boltba betérő vásárlók?
Szinte mindennel, ami a zenével kapcsolatos. Az exkluzív ajándéktárgyakon keresztül, a hangszerekig bezárólag bármivel. Nálunk a „nincs” ritka vendég. Az évtizedek alatt ápolt kiváló viszony a kiadókkal, lehetővé teszi a lehetetlennek tűnő kérések teljesítését is.

A klasszikus zene életében miért fontos a mai napig a zenemű bolt működése?
Zenetanárok és muzsikusok napi szinten térnek be a boltba, ahol nem csak a készlettel  ismerkedhettek meg, hanem tájékoztatást kaphattak a legújabb kiadványokról is. Természetesen a hagyományok megőrzése mellett a Rózsavölgyi a korral is halad, online felülete rengeteg lehetőséget kínál a klasszikus zene kedvelőinek, legyen az kottától a blu-ray lemezig bármi.

rozsavolgyi zenebutik zene bolt kotta gitar hangszer foto:horvath peter gyula

A kották beszerzése hogy történik? Van esetleg olyan, amelyet a kiadó maga gyárt?
1999-től sikerül újjáéleszteni a kiadói tevékenységet, amely célul tűzte ki annak a komplex tevékenységnek folytatását, mely a cég korábbi működését jellemezte. Mostanra közel kétszáz saját kiadvánnyal rendelkezik, melyből igen sok már többszöri újrakiadást élt meg. Kottakiadóból több százzal szinte napi/heti kapcsolatban vagyunk, azonnal meg tudunk rendelni bármit, minden fontos információt már itt meg tudunk osztani a vásárlókkal.

Ön szerint milyen módszerrel lehet az emberek figyelmét a klasszikus zene felé terelni? 
Szerencsére egyre több lehetőség nyílik a klasszikus zene felé fordulni. A technika vívmányainak köszönhetően szó szerint megnyílt a világ ezen része is. Naponta több nívós koncert közül is választhatunk, és már nem csak a fővárosra koncentrálva. A médiumok is előszeretettel foglalkoznak a műfajjal, talán a „legnagyobb nyereség” a tehetségkutató műsorok megjelenése lehet a színen.

Fotók: HORTVÁTH PÉTER GYULA


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •